На Тернопільщині планують створити інфраструктуру для підтримки малого та середнього бізнесу, завдяки якій підприємці зможуть отримати фахову допомогу. Про концепцію створення в області мережі бізнес-інкубаторів, а також про вже готові напрацювання у цьому напрямі, розповіла директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Тернопільської обласної державної адміністрації Галина Воляник під час розширеного засідання робочої групи. "Ми знайшли підтримку з боку обласного Центру зайнятості, на базі якого можливе створення бізнес-інкубаторів. Окрім того, там є потрібна оргтехніка, яку можна використати для роботи", -- зазначила вона.

 

На знімках:

 

Ігор Вонс та Галина Воляник

 

учасники робочої групи

 

У бізнес-інкубаторі підприємець-початківець, відібраний на конкурсній основі, отримає робоче місце, технічне забезпечення і, що найважливіше, інформаційний, навчальний та менторський супровід. Загалом діяльність бізнес-інкубатора передбачає створення робочих місць, підтримку бізнесу на всіх етапах. А також проведення навчальних семінарів і тренінгів.

 

"Зарубіжний досвід свідчить про те, що бізнес 30 відсотків підприємців, котрі користувалися послугами бізнес-інкубаторів, переріс із малого в середній. Решта, тобто 70 відсотків, успішно працювали протягом багатьох років", -- наголосила Галина Воляник.

 

Підприємці отримуватимуть допомогу також з боку влади. Для цього Тернопільська обласна державна адміністрація укладатиме меморандуми з Центром зайнятості, а також з податковою і митною службами, з різними роду інспекціями, з Радою підприємців та бізнес-асоціаціями.

 

"Необхідно чітко прописати критерії відбору учасників. Зокрема, суб'єкт господарювання на момент початку співпраці повинен існувати не більше двох років, а термін користування послугами бізнес-інкубатора становитиме максимум 3--5 років. За цей час бізнес повинен навчитися функціонувати самостійно", -- переконана експерт Програми USAID "Лідерство в економічному врядуванні", викладач Національної академії державного управління при Президентові України Наталія Балдич.

 

Ще одним суттєвим критерієм відбору мусить бути бізнес-ідея, а також кількість робочих місць, які може створити підприємець. Про це заявив заступник голови--керівник апарату Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Вонс. Він також пропонує запровадити пільгове кредитування для підтримки діяльності того чи іншого підприємця.

 

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Фото надано автором.

 

Тернопільська область.

 

Голос України