У пониззі Дніпра продовжують «чубитися» рибалки, охорона нацпарку та рибінспекція.

Дедалі більше людей та відомств втягується в конфлікт між адміністрацією Національного природного парку «Нижньодніпровський» та десятками бригад, які ведуть легальний промисел риби в дельті головної української річки. Оскільки вони не мають спецдозволів на таку діяльність у межах нещодавно створеного нацпарку (держава не визначилася, хто саме їх має видавати), співробітники держохорони НПП почали зупиняти рибалок, складати на них «штрафні» протоколи, а впійману рибу випускати. Це вже спричинило мітинг під стінами облдержадміністрації, про який розповідав «Голос України».

Та оскільки після акції протесту нічого не змінилося, охоронці парку продовжують ганяти промисловців із річки. Приміром, вони перешкоджали закиданню невода вже під

Херсоном, стандартно звинувачуючи рибалок приватного підприємства «Вікторія» у браконьєрстві. Але водночас на місці промислу учасники рейду виявили моторний човен «Крим», що належав... Херсонській дільниці управління «Херсонрибоохорони». До того ж люди в цьому човні не наглядали за промислом, а допомагали вправлятися з неводом. Щоправда, чи були вони рибінспекторами, — питання відкрите. Бо, за твердженням учасників рейду, місце подій невідомі покинули.

— Моторний човен із номерами, закріпленими за «Херсонрибоохороною» справді використовували для роботи з рибальським неводом. Двоє чоловіків на цьому човні спершу заявили, що вони є інспекторами рибоохорони, але не називали своїх прізвищ і не показували посвідчень, а потім узагалі щезли. Проте човен та номери його двигуна члени рейдової групи сфотографували, — зазначив начальник державної охорони заповідника Юрій Сініцин.

У свою чергу управління «Херсонрибоохорони» має власну версію подій біля Великого Потьомкінського острова. Заступник начальника управління Григорій Базенко взагалі називає будь-які закиди на адресу своїх підлеглих «художнім вимислом».

— Того дня відповідальний за Херсонську дільницю рибо-охорони Іван Ковтун ще з одним рибінспектором самі вирушили в рейд на озеро Закітнє, щоб перевірити, чи не встановлено там браконьєрські снасті. Та оскільки береги озера густо заросли очеретом, вони обходили його пішки, а службовий човен залишили біля рибалок, попросивши за ним наглянути. Ні в якій риболовлі наші співробітники участі не брали, — наголошує Григорій Базенко. — Нині збираємо матеріли за інцидентом для передачі їх до прокуратури. Нехай там і вирішують, чи були з боку рибінспекторів протиправні дії. Чи це співробітники держохорони «Нижньодніпровського» перевищили свої повноваження.

На протистояння рибалок та нацпарку відреагували в Херсонській облраді. Тут узагалі пропонують «розрубати гордіїв вузол», ввівши мораторій на вилов риби в пониззі Дніпра: тоді ніякі дозволи нікому не знадобляться. Та, по-перше, один такий мораторій на вирубування лісу вже провалився — суд визнав його прийнятим із порушенням закону. А по-друге, заборони не створюють робочих місць для п’ятисот членів рибальських бригад та артілей, які за рахунок риболовлі годують свої родини. Якщо вихід із конфлікту не знайдуть, вони погрожують перекрити рух Антонівським мостом під Херсоном та основним у дельті судохідним каналом на річці Рвач. І ця погроза залишається в силі.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.