Вони готують масштабні акції протесту проти його ухвалення. Про це під час спільної прес-конференції за участю позафракційного народного депутата Юрія Левченка (ВО «Свобода») повідомили голова конфедерації Вільних профспілок Михайло Волинець та співголова ВОП «Демократичні профспілки України» Дмитро Філіпчук.

 

За словами Юрія Левченка, обговорення проекту Трудового кодексу в профільному Комітеті з питань соціальної політики відбувалося майже кулуарно, без участі громадськості та представників незалежних профспілок. Він нагадав, що засідання комітету 11 квітня, куди останніх усе-таки запросили, було зірвано через порушення процедури розгляду законопроекту («Голос України» про це розповідав). За словами депутата, того ж дня комітет зібрався знову і все-таки підтримав документ. «Усе відбувалося з грубим порушенням законів, які регламентують діяльність парламенту, — заявив Ю. Левченко. —  Якісні закони, які підтримує суспільство, ухвалюються прозоро, із залученням громадськості, профспілок. Якщо тут робиться все навпаки, очевидно, що для цього є підстави по суті документа».


У проекті, наголосив обранець, багато жахливих речей, які фактично перетворюють документ на кріпацький. Зокрема, дозволяється обійти 40-годинний робочий тиждень і запровадити 72-годинний робочий тиждень. Ідеться також про дозвіл спостерігати за найманим робітником за допомогою технічних засобів. Крім того, істотно розширюються підстави для звільнення найманого працівника і водночас істотно звужується перелік підстав, за якими це звільнення має бути погоджено з профспілкою. «Насправді таких шпарин десятки, і олігархат та великий бізнес намагається будь-що проштовхнути проект», — зауважив Юрій Левченко.


Щоб недопустити ухвалення нового Трудового кодексу Незалежні профспілки вже сьогодні проведуть масштабну акцію протесту, до якої долучаться патріотичні сили та учасники АТО. Спочатку вони пікетуватимуть Міністерство соціальної політики (вулиця Еспланадна) і вимагатимуть відставки міністра, який, за словами М. Волинця, веде антинародну політику. Далі учасники ходи перейдуть під Кабінет Міністрів, до якого у профспілок загалом 20 пунктів вимог.


У свою чергу Дмитро Філіпчук заявив, що в разі ухвалення проекту вони оголосять масову безстрокову акцію протесту не лише в столиці, а й у регіонах. Паралельно незалежні профспілки співпрацюють із депутатами, щоб не допустити ухвалення документа, який, за їх твердженням, може призвести до чергової кризи в Україні. Зокрема, нового витка трудової міграції.