Запасів палива на Луганській ТЕС вистачить на три місяці. За цей час будуть розроблені нові маршрути надходження вугілля на станцію. Про це в коментарі «Голосу України» заявив радник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак. «Коли врахувати, що відключили неконтрольовану територію, то сьогодні працюватиме менша кількість енергоблоків. Є план, і він давно реалізовується, включити контрольовану територію в енергосистему всієї України», — зазначив співрозмовник. Радник міністра додав: тепер будь-яка діяльність підприємств, захоплених проросійськими бойовиками у Луганській області, із використанням електроенергії з України неможлива.

 

Розташована у Щасті Луганська ТЕС із вересня 2014 року працює як «енергоострів» — після того, як під час боїв були остаточно перебиті лінії електропередач, що з’єднують станцію із об’єднаною енергосистемою України.

Вироблена на ТЕС електроенергія донедавна постачалася на підконтрольну та непідконтрольну територію області. Постачальником і власником мереж є ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання»: кінцевим бенефіціаром цієї компанії виступає російський бізнесмен Костянтин Григоришин.


Історично так склалося, що мережі цього об’єднання є складним павутинням: лінії перетинають кордон із Російською Федерацією кілька разів і повертаються на українську територію. Тому підключити споживачів Москві вдалося так швидко. Але не всіх.


«Через підстанцію «Перемога», яка фактично розташована на кордоні з РФ, Росія вже підключила частково Луганську область, проте ця лінія не витримує навантаження промислових підприємств. Тільки для побутових потреб. Для промислових об’єктів треба будувати додаткові лінії. Треба розуміти: якщо Росія постачає туди електроенергію, то навіть із точки зору міжнародного права здійснює контроль за тією територією. Простий логічний висновок. Якщо ваші фірми починають працювати на «віджатих» підприємствах — зрозуміло, що ви все там контролюєте», — сказав «Голосу України» Юрій Гримчак.


За інформацією міністерства, 24 квітня озброєні люди зайняли електричну підстанцію «Михайлівка» на непідконтрольній території, де працює персонал, підпорядкований НЕК «Укренерго», та змусили працівників відключити дві лінії на підстанції «Ювілейна» і «Лисичанська», розташовані на підконтрольній території. Внаслідок цього населені пункти залишилися без електрики.


«Голос України» звернувся телефоном до прес-служби компанії «Укренерго» із запитанням з приводу захоплення підстанції. Співробітник прес-служби, який не назвав себе, запропонував надіслати письмовий запит. Хоча на корпоративному сайті «Укренерго» позиціонує себе як компанія, «зрозуміла та відкрита для громадськості і засобів масової інформації». «Звертайтесь до нас, як вам зручно, запитуйте те, що вас цікавить. Ми надамо інформацію максимально оперативно та у повному обсязі», — декларується на сайті компанії.


Насправді заява «звертайтеся, як вам зручно» означає «звертайтеся письмово, бо так зручно нам». А обіцянка «надамо інформацію максимально оперативно та у повному обсязі» означає «відповімо, коли вважатимемо за потрібне». На момент підготовки матеріалу до друку відповіді на поставлені запитання в «Укренерго» не надали.


Як розповів журналістам т. в. о. генерального директора НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук, відключення енергопостачання — це виконання рішення РНБО щодо припинення товарообігу і товарообміну між контрольованою та неконтрольованою територією.


«Для того щоб забезпечити надійну постійну схему живлення, «Укренерго» протягом останнього року активно працює, і до кінця 2018-го ми завершимо будівництво нової підстанції 500/220 кВ і лінії близько 30 км 220 кВ, яка забезпечить усі великі міста і малі населені пункти на північ від лінії розмежування надійним джерелом електроенергії з контрольованої території України. На цей період здійснюватиметься постачання так само з Луганської ТЕС, як і раніше. Крім того, будуть задіяні два транзити 110 кВ з Харківської і Донецької областей, які забезпечать надійне друге джерело енергії», — пообіцяв очільник компанії.


За його словами, про відключення неконтрольованої території Донецької області нині не йдеться, оскільки не вирішене питання незалежного енергопостачання Авдіївки, розташованої поруч із лінією розмежування.

«Найближчим часом має завершитися будівництво нового фрагмента лінії 110 кВ, що забезпечить інше джерело живлення для міста. І після того постане питання про припинення чи неприпинення енергопостачання до окремих районів Донецької області», — додав В. Ковальчук.