Чорнобильська трагедія болить і Рівненщині. П’ять її поліських районів — Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Рокитнівський, Сарненський — зазнали впливу аварії на ЧАЕС. Понад 340 тисяч мешканців області постраждали внаслідок тієї катастрофи, серед них понад 105 тисяч дітей. Більш як вісім тисяч осіб мають І категорію, три тисячі ліквідаторів ІІ—ІІІ категорій, майже третина пенсіонерів отримує виплати за «чорнобильським» законодавством, із них 700 ліквідаторів з інвалідністю.

Напередодні чергової річниці трагедії керівники Рівненщини зустрілися з ліквідаторами аварії на ЧАЕС, щоб почути про проблеми, які їх хвилюють. Серед таких — забезпечення житлом, оздоровлення, низькі соцвиплати тощо. Хоча, за словами голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка, «цьогоріч для Рівненщини на соціальне забезпечення постраждалих від аварії на ЧАЕС передбачено майже 300 млн. грн. І це на третину більше, ніж торік. До того ж за новими прозорими правилами відбувається процедура оздоровлення: чорнобильці на свій розсуд можуть вибирати санаторій».

Голова Рівненської облради Микола Драганчук до обрання на цю посаду працював керівником Сарненського району, тож добре знає проблеми чорнобильців, які там проживають, і одна з них — організація гарячого харчування дітей у постраждалих від аварії на ЧАЕС районах. З 14 квітня гарячі обіди відновлено у школах Дубровицького району, а найближчими днями — у Сарненському і Володимирецькому. І все ж керівники області пообіцяли звернутися до Мінсоцполітики, щоб врегулювати це питання.

— Чорнобиль породив чимало проблем, багато з яких досі не розв’язано. Питання поліпшення ефективності меддопомоги, лікування та реабілітації постраждалих під час цієї трагедії залишаються актуальними, а система соцзахисту чорнобильців потребує докорінної реформи. Саме тому 23 грудня минулого року Рівненська облрада прийняла звернення до центральних органів влади щодо пенсійних виплат ліквідаторам аварії на ЧАЕС, — повідомив Микола Драганчук.

— Частину з тих питань, які чорнобильці підняли сьогодні, я переконаний, буде вирішено. Адже ці люди потребують постійної уваги. Багато проблем можна буде врегулювати спільно з обласними депутатами, — вважає голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко.

Олександра ЮРКОВА.

Рівне.