На Луганщині розглядають перспективи впровадження стандартів прозорості у видобувному секторі області і в цьому напрямку -- допомогу агентств США з міжнародного розвитку (USAID) та можливості облдержадміністрації. Зокрема, представники ГО "НОВА Енергія" Юрій Буц та Олена Агапова презентували проект, мета якого полягає в забезпеченні прозорості в управлінні природними ресурсами та оприлюдненні державних доходів від видобувного сектора, насамперед, для компаній нафтогазового, вугільного та залізорудного секторів. Вони зауважили, що цей проект уже впроваджений у 51 країні і діє досить ефективно.

 

Однак Луганщина має свої особливості. Більша частина вугільної галузі, а саме -- 96 % від загальних обсягів видобутку, розташована на тимчасово окупованій території. На підконтрольній Україні частині сьогодні здійснюють виробничу діяльність лише два: ПАТ "Лисичанськвугілля" та ДП "Первомайськвугілля", а також ТОВ "КУБ-ГАЗ" і Філія газопромислового управління "Шебелинкагазвидобудування" ПАТ "Укргазвидобування". Більшість свердловин видобування газу розташовані поблизу лінії розмежування, тому нині законсервовані.

 

Учасники круглого столу, присвяченого цьому питанню, були одностайними в тому, що нині слід використовувати всі можливості для впровадження нових стандартів.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України