Сумська облспоживспілка — організація багатопрофільна. До її структури входять 15 базарів, 4 хлібозаводи і виробничий комбінат, де виготовляють майже 80 сортів ковбас та мало не 40 найменувань рибної продукції. Є завод, де випускають цеглу. До гібридної війни її майже всю відправляли на Донбас, але довелося шукати нові ринки збуту, через що виробництво цегли впало із 3 млн. штук на рік до 1,6 мільйона. А ще до структури Сумської облспоживспілки входять кілька заготівельних організацій, сотні магазинів, котрі працюють майже всі в селі, і колишній кооперативний технікум, який тепер називається «Сумським коледжем економіки та торгівлі».

Завдяки такій «багатовекторності» Сумській облспоживспілці вдалося порівняно безболісно виконати урядове рішення щодо подвоєння мінімальної зарплати. За словами заступника голови правління Миколи Грінченка, обійшлись майже без скорочень працівників. Їх як було, так і залишилось майже 1,5 тисячі.

— 3200 грн. зараз нараховуєте всім?

— Ні, — зізнається Микола Васильович. — Візьмемо для прикладу село Грунь в Охтирському районі. Там наш магазин працює лише 4 години на добу: із 10-ї до 12-ї та із 14-ї до 16-ї. Зрозуміло, що продавцю цього магазину ми можемо платити лише половину посадового окладу, бо 3200 грн. стосуються 8-годинного робочого дня. І таких магазинів у нас багато. На деяких віддалених хуторах продавці працюють навіть на 1/4 посадового окладу, бо немає сенсу довго тримати відкритим магазин, якщо до нього нікому ходити. Довелось унормувати працю прибиральниць. Раніше їм всім ставили у табелі «вісімки», а зараз — час, який вони реально працюють. Жодних порушень у цьому немає — нехай перевіряє будь-яка інспекція праці.

Однак працівників, у котрих після подвоєння мінімалки заробітки практично не змінилися, в облспоживспілці менше третини. Решті виплати збільшили. За словами М. Грінченка, загальний фонд зарплати в організації зріс десь на 60 відсотків.

— Ми завжди зводили річні баланси з прибутками, тепер ті прибутки стануть меншими, — пояснює джерела фінансування підвищених зарплат Микола Васильович. — Маємо приблизно 500 магазинів, з яких працюють лише 300 — решту здаємо в оренду. Довелося трішки збільшити орендну плату. Але деякі приміщення доведеться списувати, бо вони простоюють уже роками. Їх ніхто не використовує навіть за 100 грн. місячної орендної плати, а податок на землю та на майно нам доводиться платити. Поступово піднімаємо ставки ринкових зборів, у виробничій галузі трохи подорожчала продукція, бо через підвищення зарплат зросла її собівартість.

— На вашу думку як економіста, подвоєння мінімальної зарплати — це правильний крок?

— Крок правильний, але надто різкий і широкий, — вважає М. Грінченко. — До того ж ніхто не прорахував конкретних ситуацій. Зарплата підвищилась, але ж підвищились і податки. І для багатьох нічого не змінилось.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.

 

ТИМ ЧАСОМ

За словами керівника одного зі структурних підрозділів Державної фіскальної служби на Сумщині Наталії Мірошнікової, майже шість тисяч підприємств та підприємців області продовжують нараховувати своїм працівникам зарплату, нижчу за встановлений мінімум. Такого висновку податківці дійшли, аналізуючи звіти платників єдиного соціального внеску. Інспектори ДФС провели з роботодавцями профілактичні бесіди, після яких 116 юридичних осіб та 204 фізичні збільшили виплати. Проте станом на сьогодні середня зарплата на 42 % зареєстрованих в області підприємств та у 44 % підприємців не дотягує до 3 200 грн.