У Полтаві працівники поліції та прокуратури викрили осередок релігійної громадської організації, представники якого незаконно утримували десятки людей.

Згідно з інформацією правоохоронців, ідеться про офіційно зареєстровану в Україні громадську організацію, що діяла під егідою однієї з нетрадиційних церков. Згадане об’єднання мало свою філію й у Полтаві, де нібито на засадах благодійності бралися допомагати залежним від алкоголю та наркотиків землякам. При цьому фінансували реабілітацію останніх у спеціально обладнаному для цього будинку їхні родичі, котрі за такий «пансіон» щомісяця сплачували «благодійникам» три тисячі гривень.

За словами начальника обласної поліції Олега Беха, після того як фундатори громадської організації домовлялися з родичами наркоманів і алкоголіків про таку реабілітацію й одержували оплату, їхні повпреди виїжджали до майбутніх «підопічних». При цьому представлялися працівниками поліції й під приводом з’ясування додаткових обставин доправляли до свого закладу та примусово їх там утримували.

Умови в реабілітаційному центрі були неналежними. Посилаючись на свідчення потерпілих, керівник обласної поліції стверджує також, що «над ними знущалися, їх били». Крім того, підопічним категорично заборонялося залишати територію закладу, їхній зв’язок із зовнішнім світом обмежували (особисті документи й телефони зберігалися в сейфі). Водночас дозвільних документів на здійснення благодійної діяльності у представників релігійної організації, якою керував 39-річний місцевий мешканець, не було.

З урахуванням цих та інших обставин правоохоронці вже відкрили провадження за кількома статтями Кримінального кодексу.

Василь НЕЇЖМАК.

Полтава.