У Кременчуцькій виховній колонії завершився міжнародний практичний семінар, присвячений методам реабілітації неповнолітніх правопорушників. У ньому, крім вітчизняних фахівців, узяли участь представники Фундації Ради Європи з Німеччини та Нідерландів. Колеги поділилися досвідом роботи з так званими важкими підлітками та неповнолітніми правопорушниками, обговорювали практичні аспекти її гуманізації.

 

Особливу зацікавленість присутніх викликали апробовані за кордоном новітні методи такої діяльності, ґрунтовані на поглибленні взаємної довіри між дорослими та дітьми, заохоченні до діалогу тощо. Водночас нашим спеціалістам також було про що розповісти закордонним гостям. Останні, скажімо, вивчають і використовують у своїй діяльності творчу спадщину видатного педагога Антона Макаренка, який свого часу жив у Кременчуці.

 

Сьогодні передовсім задля профілактики правопорушень серед неповнолітніх у наддніпрянському місті планують упровадити програму працевлаштування вихованців місцевої колонії на комунальних підприємствах.

 

Учасники семінару наголошували також на необхідності об'єднання зусиль європейської та світової спільноти у боротьбі з таким глобальним злом, як поширення наркоманії серед підлітків і молоді.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України