Проект "Непоборні!" присвячено 75-річчю утворення Української повстанської армії, інформує Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти. Через лави УПА пройшло понад сто тисяч осіб, а за участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано більш як півмільйона осіб. Ці драматичний події зачепили кожне галицьке, волинське, подільське село чи місто і, без перебільшення, кожну родину на Тернопіллі. В області налічуються сотні могил знаним і незнаним воякам УПА. Вшановуючи борців за волю і незалежність України, обласна рада проголосила 2017-й Роком Української повстанської армії.

 

Учасниками проекту є обласна учнівська асоціація "Авангард", куратори районних, міських, об'єднаних територіальних громад рад старшокласників, громадськість. Організаційно-методичний супровід проекту здійснює Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти та управління освіти і науки облдержадміністрації.

 

Мета заходу -- залучити широкий загал школярів до вивчення історії боротьби УПА, формувати в учнівської молоді єдину національну пам'ять та ідентичність, виховувати ініціативних, мислячих і свідомих громадян сучасної України шляхом реалізації спільних з місцевою громадою волонтерських проектів щодо проведення обліку пам'ятників, меморіалів, захоронень та належного догляду за ними.

 

У рамках проекту планується пошукова робота з дослідження сторінок історії національно-визвольної боротьби УПА у період 1942--1950-х років; облік пам'ятників та захоронень вояків УПА, які є на території місцевих громад, їх фотофіксування і опис; догляд за похованнями, військовими меморіалами, могилами новітніх героїв, які загинули за волю і незалежність України.

 

Відтак, буде створено електронний фотоальбом з коротким описом світлин, а у громадах, районах, містах області організовано виставку за матеріалами проекту "Непоборні". Зібраний матеріал буде передано на зберігання у Державний архів Тернопільської області.

 

Михайло ЛИСЕВИЧ.

 

Тернопільська область.

 

Голос України