Травень для працюючого люду завжди асоціювався з великою кількістю святкових днів. І цього року вони радуватимуть нас, хоча й ходила інформація, що їх скасують. Але, на щастя, руки у владоможців до цього так і не дотягнулися. Понад те, свята кучно лягли у календарі. Наче на замовлення. До нинішніх суботи та неділі додадуться вихідні понеділок і вівторок. Далі середу-п’ятницю працюємо, і знову чотири неробочі дні.


Хтось із містян поїде в село садити картоплю, порати город. Натрудиться більше, ніж на роботі. Хтось долучиться до травневих демонстрацій. Але чимало народу вирушить на природу на шашлики. Тож м’ясо у першій декаді травня залишатиметься в ціні. Вартість його піднялася на Великдень і триматиметься ще якийсь час на високому рівні. Зате дешевшатиме зелень. До кінця місяця можна чекати ослаблення і на молоко...

 

Бензин та дизпаливо


Здавалося, що гривня зміцнюється. Та й світові ціни на нафту потягнулися вниз. Тож, на перший погляд, підстав для подорожчання бензину та дизпалива немає. Проте на вітчизняних заправках ціни безупинно повзуть угору. У квітні літр знову додав п’ятдесят копійок. Зокрема тому, що з початком тепла на дорогах побільшало транспорту — активізувалися водії, які взимку переважно тримають свої автівки у гаражах та на стоянках. Справ для «коліс» вистачає. Стартував дачний сезон, можна вирушити на машині у мандри. А святкові дні у травні поки що ніхто не скасував.


Борошно


Активний попит на цей товар спостерігався перед Великоднем. Але тепер ситуація стабілізувалася. До речі, продаж борошна через торговельні мережі з кожним роком скорочується. Певне, така тенденція може свідчити про покращення добробуту передусім міського населення. Люди стали менше витрачати часу на випічки вдома, а купують готові кондитерські та хлібобулочні вироби. Та й хіба спечеш добру паляницю з недорогого борошна, придбаного у супермаркеті?


Хліб


Ціни на нього залишатимуться стабільними. В країні з кожним роком скорочується виробництво хліба. Передусім через зменшення населення. А здоби — через низьку купівельну спроможність. Адже для значної кількості людей актуальне питання: купити здобну булочку чи соціальну хлібину.


Крупи


Ціни залишатимуться стабільними. Приміром, гречка зупинилася на позначці 28—30 гривень за кіло. Ажіотажний попит на неї за такої ціни відсутній, відповідно, не спостерігається її подорожчання у магазинах.


На гречку стрімкого зростання цін не буде, бо з Білорусі та Казахстану масово заходить імпорт. Ймовірно, походженням з Росії. Про це, зокрема, йшлося під час конференції «Бакалія-2017», що відбулася у столиці.


Цукор


Залишатиметься на рівні від 20 гривень за кілограм пакетованого і 17—18 гривень на вагу. З настанням полуничного сезону ні дефіциту, ні помітного здорожчання солодкого «піску», як у минулі роки, не прогнозують. На ринку стратегічних для домогосподинь кристалів не бракує. А ті з них, які захоплюються приготуванням варення, цукор зазвичай купують заздалегідь і мішками.


Овочі та фрукти


За другу декаду квітня ціни на основні овочі борщового набору істотно підскочили — загалом подорожчання становило 31,5 відсотка. Про це свідчать дані моніторингу Держстату, повідомляє Українська аграрна конфедерація.


Найбільше додала у вартості капуста — на 57,6 відсотка (до 6,65 гривні за кілограм). Утім, решта овочів також не надто відстали: морква — на 43,1 відсотка (до 6,77 гривні), цибуля — на 36,1 відсотка (до 5,28 гривні), буряк — на 23,8 відсотка (до 5,25 гривні), картопля — на 7,8 відсотка (до 6,8 гривні).


«Вгору ціни на ринку плодоовочевої продукції штовхає доволі непроста ситуація — до скорочення запасів продукції через сезонність у середині квітня додались і несприятливі погодні умови, помітно ускладнивши логістику та зробивши поставки овочів на ринки нестабільними», — пояснює Дмитро Дейна, аналітик Української аграрної конфедерації.


Водночас ціни на ранні овочі знижуватимуться через зростання імпорту і пропозиції вирощеної у вітчизняних теплицях продукції. Хоча в останньому випадку поки що вони «кусаються» — помідори коштують 45 гривень за кілограм, огірки — 34 гривні.


Ціни на яблука на акційних розпродажах можуть знижуватися до 8—10 гривень за кіло. Завершується сезон, тож господарі поспішають їх реалізувати. Суниці садові стрімко дешевшатимуть зі збільшенням обсягів їх поставок на ринок.


Молоко та молокопродукти


Зупиниться зростання цін, продукція з незбираного молока може навіть дещо подешевшати. Адже навесні надої традиційно збільшуються, тож вартість сирого молока зазвичай знижується. Через невисокий попит виробникам твердих сирів теж, напевне, доведеться опускати цінову планку.


Соняшникова олія


З вартістю олії на полицях магазинів сюрпризів не очікується. Хоч експортують її багато, але й виробили немало. Внутрішній ринок від дефіциту не страждає, а сезонного збільшення споживання олії не спостерігається: попит протягом року більш-менш рівномірний.


М’ясо


Травневі свята — традиційний період підвищення ціни, зокрема як наслідок активнішого попиту через походи громадян на природу. Після вихідних не виключене зниження цін, оскільки пік шашликового сезону мине, — такий оптимістичний для споживачів прогноз від асоціації «Свинарі України». Але цього тижня закупівельні ціни на «п’ятачків» забійних кондицій продовжили зростати. Так, якщо протягом післявеликоднього тижня свиней І категорії реалізували в середньому по 36,4 гривні за кілограм, то за підсумками торгів на цей тиждень товарні партії «розписали» дорожче: до 37—38 гривень.


Ліки


Ціни не підвищуватимуться — з огляду на зміцнення гривні. А ще з приходом тепла поменшало і простудних захворювань. Тож в аптеках — на зло фармацевтам — без черг.


Транспорт


Повзуче подорожчання продовжуватиметься. Маршрутники нарікають на недешеве пальне і запчастини, тож знов і знов вимагають підвищення тарифів. Пасажирам це, звісно, не подобається. Але куди подінешся?

Альтернатива ходити пішки підходить не всім...


Житлово-комунальні послуги


Після повернення холодів багатьом родинам з центральним опаленням довелося трохи померзнути. Компенсацією за такі незручності, певне, стане невелика сума за тепло у комунальній платіжці.
Утім, це питання тривожне. З одного боку, благо, пережили зиму. З другого — невідомо, які зміни за літо внесуть щодо тарифів на газ. Зрозуміло одне: меншими осінні платіжки порівняно з весняними навряд чи стануть.


Прогнози збирала Галина КВІТКА.

Анекдот до теми

Першочергове


Український студент пише додому батькам: «Вишли сала. Здрастуй, мамо!».