Першого травня виповнюється 75 років від дня народження Геннадія Пилиповича Науменка (на знімку) — відомого громадського і науково-педагогічного діяча, одного із засновників і керівників туристично-екскурсійної справи в Україні.

Геннадій Науменко закінчив філологічний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка, працював на виробництві, у молодіжних організаціях столиці.

У 25 років на зорі масового національного туризму став директором новоствореного Київського відділення Бюро міжнародного молодіжного туризму (БММТ), яке після перших космічних досягнень мало популярну назву «Супутник».

Із часом цей рух набув значного поширення, і з ініціативи Геннадія Науменка 1972 року створюється республіканське БММТ «Супутник», яке він очолював протягом майже 10 років. Загалом це вже була солідна туристична агенція із сотнею підвідомчих філіалів, готелів, підприємств харчування, транспортних організацій в усіх великих туристичних центрах країни, яка обслуговувала щороку майже два мільйони туристів і співпрацювала з 500 іноземними молодіжними організаціями.

У 1981—1985 роках Геннадій Пилипович працює першим заступником голови правління товариства «Україна», яке займалося зміцненням дружніх контактів з українською діаспорою в інших країнах світу. За його безпосередньої участі у багатьох зарубіжних країнах встановлюються пам’ятники велетням української культури Тарасу Шевченку, Лесі Українці, Івану Франку. Відбувався обмін делегаціями так званої народної дипломатії. Відкриваються етнографічні та інші тематичні виставки про нашу країну, проводяться фестивалі дружби, концерти, морські і річкові круїзи, ярмарки української книжки...

Геннадій Науменко — один із родоначальників першого державного органу, який у комплексі відав туристичною сферою, — Держкомтуризму, працював заступником голови. Брав безпосередню участь у розробленні першого в історії України Закону «Про туризм», підготовці відповідних проектів указів Президента, визначальних постанов Кабінету Міністрів України, державних програм розвитку галузі, рекомендацій щодо ліцензування туристичних фірм і контролю за якістю туристично-екскурсійних послуг.

Із 2001 року і донедавна професор Геннадій Науменко працював завідувачем кафедри і першим проректором Інституту туризму, який він свого часу також заснував.

Геннадій Пилипович  вважає, що туризм, як і промисловість та сільське господарство, має стати вагомим наповнювачем дохідної частини державного бюджету України.

Особливо широкі можливості і перспективи має внутрішній туризм України — багатовікові історичні пам’ятки, захоплююча природа, прекрасна вітчизняна культура, туристична інфра-

структура і наша гостинність. Тим паче що країна розташована на перетині важливих міжнародних транспортних коридорів, що дає можливість отримувати прибутки від пасажирського і вантажного транзиту. На його думку, туристично-екскурсійна справа об’єднує людей на основі спільних національних і патріотичних інтересів, соціально-виховного значення, зміцнення незалежності і суверенітету, єдності і територіальної цілісності Української держави. Тож Україна в недалекому майбутньому повинна стати Меккою для туризму!

За визначні досягнення у розвитку туризму Геннадія Пилиповича Науменка нагороджено двома урядовими орденами і трьома медалями, Почесною грамотою Верховної Ради, Подякою Президента України, нагрудним знаком Федерації профспілок України «Профспілкова відзнака». Йому присвоєно високі звання — почесного працівника туризму, заслуженого працівника культури України.

У Геннадія Пилиповича хороша сім’я: дружина Ольга Іванівна, з якою він прожив 45 років, — доктор медичних наук, син Сергій — банківський працівник, внуки — Олександра, Михайло і Аня. Як бачимо, життя продовжується і естафета роду в надійних руках.

Цими сонячними весняними днями Геннадія Пилиповича Науменка щиро вітають зі знаменною датою колеги і друзі, випускники і студенти інституту, його дружна сім’я, далекі і близькі родичі, знайомі. Вдячні люди від усієї душі бажають шановному ювіляру нових творчих успіхів, міцного здоров’я, сімейного благополуччя і довгих літ щасливого життя.

Туристичні стежки чекають на Вас, дорогий Геннадію Пилиповичу!

Іван ГАВРИЛИШИН,
член Національної спілки журналістів України.