На Тернопільщині аптеки продовжують долучатися до програми "Доступні ліки", яка почала діяти в Україні з 1 квітня 2017 року. Станом на 1 травня уже укладено угоди з 59 суб'єктами господарської діяльності, які є власниками 191 аптеки. Виписано 44 600 рецептів. Такі цифри озвучив начальник управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук.

 

Варто зазначити, що до програми реімбурсації входять лікарські засоби з 21 міжнародною непатентованою назвою (діючою речовиною), що відповідає 157 торговим назвам лікарських засобів. В аптеці пацієнт може отримати найдешевший лікарський засіб безплатно (23 медикаментозні препарати) або обрати іншу торгову марку, доплативши певну суму (134 препарати).

 

Головний медик області просить жителів Тернопільщини активніше цікавитися програмою "Доступні ліки" у своїх лікарів, у аптечних мережах, повідомляти про неї одне одному, адже на її реалізацію уряд України виділив 500 млн. грн., з яких 13 млн. 671 тис. -- на Тернопільщину. Це насамперед дозволить пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою отримувати ліки безкоштовно чи з незначною доплатою, що має на меті не тільки зменшити смертність, а й покращити стан здоров'я.

 

Михайло ЛИСЕВИЧ.

 

Тернопільська область.

 

Голос України