У Херсоні українські армійці виконували «завдання на виживання». Саме так можна було назвати перший Всеукраїнський чемпіонат Сухопутних військ ЗСУ з функціонального багатоборства (кросфіту), в якому взяли участь чотирнадцять команд військових частин та профільних вишів з восьми регіонів держави — від Одеси до Львова. Вправи, які виконували «кросфітівці», поки що відсутні у програмі Олімпійських ігор, але від цього вони менш важкими та видовищними не стали. Уявіть собі завданнячко — протягом семи хвилин у спеку підтягнутися 160 разів без перерви, махати пудовою гирею чи присідати із 20-кілограмовим ящиком боєприпасів, здіймати його над головою.

— Кросфіт — новий для нас вид багатоборства. В армії із ним знайомі менш як два роки. Але елементи цього виду спорту вже використовуються як частина фізичної та бойової підготовки солдатів. Перевага кросфіту також у тому, що для нього не потрібні якісь складні та дорогі тренажери і спеціальні костюми чи захисне обладнання, — пояснив начальник служби фізичної підготовки і спорту Сухопутних військ полковник Ігор Шлямар.

Учасники чемпіонату, що відбувався на херсонському стадіоні «Кристал», показали захопленим глядачам, що у кросфіті головними є не стільки порив та особистий успіх, скільки силова витривалість і командний дух. Ніхто не поскаржився на втому, ніхто не припинив вправи достроково: стояли до кінця, як побратими на східному фронті. «Бажаю вам перемог у спорті й житті, а головне — перемоги над агресором», — сказав таке напутнє слово міський голова Херсона Володимир Миколаєнко. Але вітав учасників турніру не тільки градоначальник, а й... бойова ланка вертольотів Мі-24, які пройшли над стадіоном.

Журі чемпіонату важко було визначитися з переможцями — всі хлопці показали себе відмінно. Але й призи для них виявилися такі ж специфічні, як і цей національний турнір — тактичні рукавички, розгрузки для автоматних магазинів та наремінники для польових аптечок. Все це згодиться для інших, куди небезпечніших, змагань із ворогом.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото автора.

Херсон.