Черкащина 


Восьмого травня в Черкасах відбувся патріотично-просвітницький фестиваль «Народний герой», в якому взяли участь ветерани Другої світової війни, колишні воїни-інтернаціоналісти, демобілізовані бійці ЗСУ та добровольчих батальйонів.


У рамках заходу проведено спортивно-пізнавальні змагання «Ігри патріотів». П’ятнадцятьом черкащанам в урочистій обстановці вручено відзнаку «Бойовий волонтер».


Дев’ятого травня понад шість тисяч жителів обласного центру пройшли маршем Пам’яті і поклали квіти до меморіального Пагорба Слави, повідомляє наш власкор Лідія ЛІСОВА.


Житомирщина 


Поряд із монументом, який прославляє подвиг героїв Другої світової війни, в райцентрі Хорошів, з’явився ще один пам’ятний знак: на честь полеглих у неоголошеній війні, яка точиться нині на сході України. В урочистому відкритті, що відбулося 9 травня, взяли участь родичі воїнів, які загинули внаслідок агресивних дій Росії. Серед гостей — народний депутат України Павло Дзюблик, голова облдержадміністрації Ігор Гундич. Після покладання квітів відбувся конкурс стройової пісні: у таких заходах щороку беруть участь учні місцевих шкіл. Насамкінець усіх пригостили справжньою солдатською кашею, інформує наш власкор Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.


Тернопільщина


У День пам’яті та примирення в Парку Слави поблизу скульптурної композиції «Материнський поклик» відбувся мітинг-реквієм. Його учасники наголосили на вагомості українського внеску в перемогу у Другій світовій війні.

Пізніше учасники зібрання поклали квіти до могил військових та невідомих солдатів. На Микулинецькому кладовищі також відбулась панахида та покладання квітів до меморіалів жертвам сталінських репресій та загиблим у Другій світовій війні.


Віддати шану полеглим у боях 1939—1945 років зібралися керівництво області та міста, духовенство, державні службовці, військові, працівники силових структур, представники інтелігенції, члени ветеранських, національно-патріотичних громадських організацій, молодіжних рухів, а також кілька сотень жителів обласного центру.


У зверненнях та промовах звучали вдячність, глибока повага та визнання того неоціненного внеску, який зробили українські військові, щоб зупинити нацизм. Було згадано кожного, хто наближав Велику Перемогу 1945 року, незалежно від того, в якій із армій боровся проти «коричневої чуми».


Водночас дякували і Героям сучасності, які захищають державний суверенітет на сході України. Цього ж дня відповідно до указу Президента про нагородження орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) Коваля Юрія Вікторовича голова Тернопільської ОДА вручив нагороду його рідним та друзям, повідомляє Михайло ЛИСЕВИЧ.


Хмельниччина


У Славуті кілька десятків людей прийшли на святкування Дня Перемоги з червоними прапорами. Переважно це були ветерани похилого віку. Хоча на стягах була заборонена радянська символіка, влада і поліція вирішили не втручатися в ситуацію і не провокувати скандал. Мітингувальники змогли спокійно по-класти квіти до двох пам’ятників. Після цього в місті провели низку заходів, запланованих раніше.


Водночас у Хмельницькому до монумента Вічного вогню прийшов чоловік із радянською символікою. На ньому був червоний наплічник, прикрашений великим гербом Радянського Союзу та георгіївською стрічкою. Як повідомили в поліції, йому роз’яснили, що ці аксесуари заборонено в Україні. Після цього чоловіка доставили до відділку поліції для з’ясування всіх обставин, передає наш власкор Ірина КОЗАК.


Закарпаття 


Дев’ятого травня в Ужгороді відбулося покладання вінків та квітів до підніжжя пам’ятників: «Україна — визволителям», що на україно-словацькому кордоні, «Добровольцям Закарпаття — учасникам Другої світової війни» та до Вічного вогню на Меморіальному комплексі «Пагорб Слави». Квіти лягли і до могил загиблих на сході держави учасників АТО, похованих на Пагорбі Слави.


Голови облдержадміністрації Геннадій Москаль, обласної ради Михайло Рівіс, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, ветерани війни та учасники АТО, керівники правоохоронних та контролюючих відомств, облвійськкомату, дипломати, духовенство, громадськість краю вшанували хвилиною мовчання героїв Другої світової війни і нинішніх борців за свободу та незалежність нашої держави. Оркестр виконав Державний гімн України, воїни Почесної варти салютували залпами.


Напередодні, восьмого травня, в День пам’яті та примирення, як повідомили з ОДА, на площі Театральній в Ужгороді відбувся тематичний концерт за участі камерного хору інтелігенції міста Ужгорода «Кредо», заслуженого ансамблю танцю України «Юність Закарпаття», симфонічних та духових оркестрів музичних закладів міста, виконавців Ужгородського коледжу культури і мистецтв.


Відтак присутні долучилися до всеукраїнської акції «Перша хвилина миру» та вшанували пам’ятну мить мовчанням і символічним запуском у небо вогняних ліхтариків. У церквах області відбулися панахиди за жертвами Другої світової війни, молебні за мир в Україні та захисниками Вітчизни. 


Урочистості з нагоди Дня Перемоги над нацизмом і Дня пам’яті та примирення пройшли в усіх районах та містах області, інформує наш власкор Василь НИТКА.


Запоріжжя 


Поки обласна та міська влада Енергодара невдало судилися з організаторами «Безсмертного полку» в місті енергетиків, згадана путінська ініціатива була реалізована в Запоріжжі та Мелітополі. 


В обласному центрі вона закінчилася лише штовханиною, газовим балончиком від одного із тих, хто протидіяв фактичним сепаратистам, та щільним кордоном Нацгвардії, яка закрила собою прибічників «русского мира».

Тобто громадян із червоними прапорами, у формі НКВС і з відповідними «кричалками».


Серед організаторів акції чисельністю до 200 осіб називають учасника штурму Харківської ОДА 2014 року. Чоловік сьогодні на волі — 97 тисяч гривень застави він заплатив ще три роки тому... Окрім того, організатором запорізького «Безсмертного полку» став і представник команди колишніх чи то «батьків» міста та області, чи то «хрещених батьків» часів попереднього запорізького «смотрящего». В акції взяв участь і один із місцевих лідерів забороненої Компартії, яка останнім часом залягла в Запоріжжі на дно.


Тим часом під керівництвом та за участю народного депутата Євгена Балицького (Опозиційний блок) доволі масові акції відбулися в Мелітополі. За деякими підрахунками, йдеться про тисячу людей із забороненою символікою, прапорами «За нашу Советскую Родину». А головне — відвертими докорами ветеранам АТО, що не з тими воювали і що Крим — «радянський», і що Україна «знову ввійде в Радянський Союз». Тут теж була штовханина, втім організаційно фактичні прибічники «русского мира» та ще й за підтримки поліції виграли «битву» за явною перевагою, повідомляє наш власкор Леонід СОСНИЦЬКИЙ.


Тож, схоже, тут відбувся такий собі огляд сил проросійського активу за, як мінімум, бездіяльних місцевої влади та правоохоронців. Як розвиватимуться події далі, побачимо. Якщо буде вжито рішучих дій, то в принципі нічого страшного 9 травня 2017 року в місті не трапилося. Коли ж ні, то ще до зими не виключені нові «мотороли» і російські триколори над цілою низкою українських міст. Бо в Путіна все починається з «безсмертних полків» і відвертого паралічу тих, хто мав би їм сказати рішуче: «Зась!».