Організатори фестивалю локальної їжі та культури "Тернопільська брама", що відбувся в обласному центрі, здивували. Зокрема, гостей зустріла зелена брама, зібрана з майже 5000 порожніх пивних пляшок! Вона стала стилізованим відтворенням старої тернопільської брами, знищеної під час Другої світової.

 

За словами ініціатора ідеї -- ресторатора Михайла Гросуляка, каркас зробили з металу. Це дало змогу виготовити дві величезні вишки, завширшки 2,5 метра і заввишки 7 метрів кожна.

 

Ще однією родзинкою фестивалю стала ковбаса у 547 метрів і 8 сантиметрів. Довжину офіційно зафіксували представники Національного реєстру рекордів України. Попередньо провели технічні заміри і пересвідчилися, що витвір майже на 200 метрів перевищує попереднє досягнення.

 

"Це напівкопчена ковбаса з розряду мисливських ковбасок, її вага 247 кілограмів. Попередній рекорд був встановлений у Черкасах 2014-го. Виготовлена там ковбаса була завдовжки 345 метрів. Сьогодні першість переходить до Тернополя, -- розповіла керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова. -- Таку довжину найближчим часом, мабуть, важко буде перевершити".

 

Смачний рекорд виготовили на Тернопільському м'ясокомбінаті. Він має назву "Кабаноссі". Приготували ковбасу з якісного м'яса свинини, додаючи натуральні спеції. Її виготовлення і приготування зайняло чимало часу, але устаткування і досконала технологія значно спростили роботу. Інженери розробили спеціальну конструкцію, на яку намотали ковбасу. Це дало змогу її транспортувати.

 

"Готувати було важко, оскільки виріб має натуральну оболонку з баранячої кишки, але ми впоралися, -- розповіла технолог Тернопільського м'ясокомбінату Любов Козіцька. -- Над виготовленням упродовж чотирьох годин працювали вісім осіб".

 

Після оголошення рекорду цю смакоту розрізали та роздали всім охочим. Аби отримати шматочок рекордного виробу, тернополяни шикувалися у довжелезні черги. Щоправда, обійшлося без ексцесів. Люди чемно чекали своєї черги, а організатори не скупилися -- в одні руки віддавали три-чотири порції.

 

"Ковбаса смачна. А рекорд... Можливо, для когось він є кумедний, але презентує Тернопільщину як гастрономічну столицю", -- зазначив тернополянин Іван Микитюк.

 

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Фото надано автором.

 

Тернопільська область.

 

Голос України