Організатори фестивалю локальної їжі та культури «Тернопільська брама», що відбувся в обласному центрі, здивували. Зокрема, гостей зустріла зелена брама, зібрана з майже 5000 порожніх пивних пляшок! Вона стала стилізованим відтворенням старої тернопільської брами, знищеної під час Другої світової.

 

За словами ініціатора ідеї — ресторатора Михайла Гросуляка, каркас зробили з металу. Це дало змогу виготовити дві величезні вишки, завширшки 2,5 метра й заввишки 7 метрів кожна.


Ще однією цікавинкою фестивалю стала ковбаса у 547 метрів і 8 сантиметрів. Довжину офіційно зафіксували представники Національного реєстру рекордів України. Попередньо провели технічні заміри і пересвідчилися, що витвір майже на 200 метрів перевищує попереднє досягнення.


«Це напівкопчена ковбаса на кшталт мисливських ковбасок, її вага — 247 кілограмів. Попередній рекорд був встановлений у Черкасах 2014-го. Виготовлена там ковбаса була завдовжки 345 метрів. Сьогодні першість переходить до Тернополя, — розповіла керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова. — Таку довжину найближчим часом, мабуть, важко буде перевершити».


Смачний рекорд виготовили на Тернопільському м’ясокомбінаті. Він має назву «Кабаноссі». Приготували ковбасу з якісної свинини, додаючи натуральні спеції. Її виготовлення зайняло чимало часу, але устаткування і досконала технологія значно спростили роботу. Інженери розробили спеціальну конструкцію, на яку намотали ковбасу (на знімку). Це дало змогу її транспортувати.

 


«Готувати було важко, оскільки виріб має натуральну оболонку з баранячої кишки, але ми впоралися, — розповіла технолог Тернопільського м’ясокомбінату Любов Козіцька. — Над виготовленням упродовж чотирьох годин працювало вісім осіб».


Після оголошення рекорду цю смакоту розрізали та безплатно роздали усім охочим. Щоб отримати шматочок рекордного виробу, тернополяни шикувалися у довжелезні черги. Щоправда, обійшлося без ексцесів. Люди чемно чекали своєї черги, а організатори не скупилися — в одні руки віддавали 3—4 порції.


«Ковбаса смачна. А рекорд... Можливо, для когось він є кумедним, але представляє Тернопільщину як гастрономічну столицю», — зазначив тернополянин Іван Микитюк.

Тернопільська область.


Фото надано автором.