На міському цвинтарі Глобиного, що на Полтавщині, врочисто відкрили меморіал пам'яті земляків -- жертв Голодомору 1932--1933 років (на знімку).

 

Фото
з сайту
Глобинської міської ради.

 

Раніше це був старий занедбаний куток згаданого діючого кладовища з безіменними похованнями невинно убієнних голодом. За понад вісім десятиліть він заріс не тільки бур'янами та кущами, а й деревами. Та головне, що душі нині сущих травою не заросли...

 

Тож на пропозицію небайдужих мешканців міста належно вшанувати пам'ять жертв найкривавіших в історії людства жнив відгукнувся знаний місцевий аграрій-меценат Володимир Андрієнко. За підтримки очолюваної ним агрофірми та міської влади тут упорядкували територію і за давньою козацькою традицією насипали земляний курган, який увінчує дерев'яний хрест. Водночас біля підніжжя кургану спорудили надмогильний пам'ятник жертвам Голодомору.

 

У скорботних урочистостях з нагоди відкриття меморіалу взяли участь керівники міста і району, родичі тих, хто знайшов тут останній прихисток, представники громадськості, школярі. За померлими у страшних муках земляками відслужили панахиду. Після хвилини мовчання до пам'ятника лягли живі квіти.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України