У Миргороді відзначили сторіччя відомого курорту


Цими днями й сам ювіляр, і місто над тихоплинним Хоролом зустрічали багатьох поважних гостей. Урочистості за їхньою участю почалися з молебню в розташованому на території курорту Свято-Успенського собору. Звідти всі присутні пішли вклонитися відкривачеві цілющого джерела мінеральної води та засновнику знаменитої оздоровниці — громадському діячеві й медику Івану Зубковському. Саме він першим звернув увагу не лише на унікальні властивості добутої з глибини 700 метрів води (туди довелося «зариватися» через те, що рідина з поверхневих горизонтів була тільки умовно придатною для пиття), а й на можливості використовувати той воістину Божий дар на благо людей і громади.

 


Тож саме під керівництвом тодішнього голови міської управи, відставного військового лікаря-генерала, й на його кошти облаштували та навесні 1917 року відкрили перше приміщення водолікарні й, власне, перший курортний сезон. Попри спопеляючі буревії часу, дітище Івана Андрійовича збереглося й за це століття перетворилося на найбільшу вітчизняну оздоровницю. Хоча в радянські часи «батька» курорту — сина священика, царського генерала — воліли взагалі не згадувати як «класово чужого елемента»... Тепер настав час гідно його пошанувати. До пам’ятника Івану Зубковському (на знімку) лягли живі квіти від вдячних нащадків. А на урочистостях із нагоди ювілею у Палаці культури курорту згадали й інших подвижників, які зробили найбільший внесок у розбудову курорту. Водночас пролунали привітання трудовому колективу від керівників держави, області та міста.

 

 

Голова ОДА Валерій Головко вручив заслужені відзнаки кращим медикам і тим, хто робить лікування та відпочинок по-справжньому комфортними. Сьогодні в чотирьох санаторіях ПрАТ «Миргородкурорт» (не рахуючи тих, які належать відомствам) одночасно набираються сил і снаги до двох тисяч осіб. За рік їх через тамтешню «кузню здоров’я» проходить понад 30 тисяч!


Причому якщо раніше сюди поспішали в основному ті, хто мав проблеми з кишково-шлунковим трактом, то тепер тут допомагають зцілювати недуги за понад двадцятьма напрямами медицини. «На води» у Миргород приїздять представники понад тридцяти (!) країн. Напередодні ювілею прапори цих держав підняли на курортній набережній Хоролу. Не менш важливо й те, що курорт продовжує розвиватися. Лише за минулий рік в оновлення цієї потужної «фабрики здоров’я» було вкладено 16 мільйонів гривень. Тож у своє друге століття вона крокує впевнено. А святкування ювілею тут тривало три дні.

Полтавська область.


Фото з архіву автора.