На Херсонщині у відродженні вівчарства роблять ставку на сімейні ферми. В Інституті тваринництва степових районів «Асканія Нова» НААН України вже створили бізнес-модель для такого підприємства. Автори підрахували, що одна ферма зі стартовим поголів’ям у триста племінних овець (постачальником елітного молодняку заплановано той самий Інститут тваринництва) вже за рік зможе наростити його вдвічі. І надалі стане постачати до тридцяти тонн екологічно чистого та корисного м’яса на рік. Зі збільшенням його виробництва мають впасти й ціни на баранину, які сьогодні на ринках краю просто зашкалюють: за кіло просять 75—100 гривень. Це дорожче, ніж кілограм добірної свинини (70—90 гривень). Баранині на прилавках просто нема звідки взятися: на сьогодні поголів’я овець у краї не дотягує навіть до 49 тисяч особин. А це у два десятки разів менше, ніж було перед розпадом СРСР!

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.