Для Тернопільщини День вишиванки став традиційним святом, яке цьогоріч відзначили уже втретє. Міністр молоді і спорту України Ігор Жданов, голова Тернопільської ОДА Степан Барна, працівники облдерждміністрації та облради одягнули різнобарвні вишиванки та взяли участь у патріотичному флешмобі. Під час заходу кілька сотень учасників сформували живу мапу краю, обрамлену рушниками.

 

"Для нас усіх вишиванка -- це не просто одяг, а стан душі, символ нашої державності, генетичний код українців. Вона повертає нас до історичного минулого, яке було дуже складним і справді перепліталося червоними та чорними нитками, символізуючи смерть і боротьбу за життя. Чого тільки вартує оригінальність нашої борщівської вишиванки, про яку вже знає весь світ. Вона символізує смуток і горе, але дає надію на те, що Україна буде єдиною", -- підкреслив Степан Барна. Він нагадав, що обласна державна адміністрація однією з перших підтримала ініціативу проведення Дня вишиванки. У 2015 році вона започаткувала унікальний патріотичний флешмоб, який об'єднав усю Україну та світ. Символічним стало цьогоріч місце його проведення -- площа Героїв Євромайдану, біля пам'ятника Героям Небесної Сотні.

 

За словами міністра молоді і спорту Ігоря Жданова, сьогодні дуже важкий день і для кримських татар. "Символічно, що відзначення Дня вишиванки і Дня пам`яті жертв геноциду кримськотатарського народу співпали. Ми підтримуємо наших кримськотатарських друзів, адже нині їхня земля і всього українського народу, окуповані російським агресором. Проте я переконаний, що Україна знову буде єдиною, цілісною і соборною державою, яка входитиме до Європейського Союзу", -- зазначив він.

 

Пам'ять про тих, хто віддав своє життя за єдність та незалежність України, а також депортованих кримських татар, вшанували хвилиною мовчання. До пам'ятника Героям Небесної Сотні поклали квіти.

 

Михайло ЛИСЕВИЧ.

 

Тернопільська область.

 

Голос України