18 травня українці відзначали День вишиванки. Чи не у всіх містах і селах, трудових колективах і навчальних закладах люди вдягли свої найдорожчі строї, аби продемонструвати солідарність і єдність. На честь свята по всій Україні і в світі відбулося дуже багато подій, заходів та усіляких акцій: флешмоби, виставки, мегамарші у вишиванках, концерти, покази фільмів, етнографічні лекторії. Одинадцять років тому, коли започатковували цю традицію, її організатори навіть не уявляли, що це набуде такого масштабу, а вишиванка об’єднає нас таких різних за політичними та релігійними поглядами, за мовною й територіальною ознакою, за віком і статтю. Зараз — це вже не просто вишиванка-одяг, а символ української нескореності, свободи, солідарності з українцями іноземців, а наші воїни вдягають вишиванку як своєрідну броню проти ворога.


Пістрявіла найрізноманітнішими вишиванками і Верховна Рада, а голова парламенту Андрій Парубій, вітаючи із Днем вишиванки депутатів і всіх українців, зазначив, що це дуже приємно, коли традиція приходити у національних строях має своє продовження.


 Уже стало правилом, коли народні обранці цього дня й на інші державні свята вдягаються у національні строї. Ну і, звісно ж, знімок на пам’ять. 

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.