Три дні тривала Всеукраїнська проща Героїв Небесної Сотні на Тернопільщині, на яку приїхали майже 150 рідних тих, хто загинув на Майдані під час Революції Гідності. У перший день вони віддали шану героям біля монумента Героям Небесної Сотні у Тернополі, а потім відвідали Збаразький замок, де було урочисто відкрито погруддя наймолодших Героїв Небесної Сотні — Устима Голоднюка та Назара Войтовича.

 

Віктор Овчарук та Степан Барна вітають рідних загиблих.

 

Наступного дня рідні Героїв разом з представниками влади та іншими прочанами молилися у Марійському духовному центрі, що у Зарваниці. «Сьогодні одна з найбільших святинь Європи — Марійський духовний центр приймає найповажніших гостей — батьків, родичів наших Героїв Небесної Сотні. Біль вашої втрати є невимовним, і ця рана ятритиме завжди, допоки б’ються наші серця, — наголосив під час зустрічі з родинами голова обласної ради Віктор Овчарук. — Низький уклін батькам, які виховали, виростили мужніх, самовідданих патріотів. І сьогодні, у цьому святому місці, складемо щиру молитву їхній світлій пам’яті. Слова зайві — просто пам’ятаймо їх і те, якою дорогою ціною Україна торує шлях до незалежності».

«Ця проща — ініціатива родин загиблих на Майдані. На жаль, Тернопільщина має шістьох Героїв Небесної Сотні, і тому нині наше завдання — зробити все для того, щоб пам’ятати про Героїв не лише у вигляді дощок чи назв скверів та вулиць, а пам’ятати також про їхніх рідних», — зазначив Степан Барна.

Голова громадської організації «Родини Героїв Небесної Сотні» Володимир Бондарчук із Старокостянтинова Хмельницької області сказав: «Наша громадська організація об’єднує більше ста родин загиблих на Майдані. А ідея її створення виникла в червні 2015 року. Ми вирішили, що нам потрібно об’єднатися задля того, щоб продовжувати боротьбу наших рідних. На превеликий жаль, наш досвід, досвід сімей, які втратили своїх близьких під час Революції Гідності, показав, що єдиною розрадою і допомогою може бути лише спілкування з людьми, які пережили подібне горе. Власне, саме такі зустрічі допомагають нам рухатися далі, жити і продовжувати боротьбу».

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Фото надано автором.

Тернопільська область.