Керівництво Тернопільської області, представники громадських організацій, держслужбовці, інтелігенція краю, духовенство, військовослужбовці, родини загиблих під час Євромайдану згадували жертв масових політичних репресій 1937—1938 років. Мітинг-реквієм відбувся біля Тернопільського музею політичних в’язнів та репресованих. Згадували тих, хто був ув’язнений у концтаборах або засланий у далекі безлюдні краї. Згадували знищених радянською владою священиків та вірян, розкуркулених селян, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів.

«Історія українського народу — це тисячолітня боротьба за утвердження власних кордонів, захист рідної мови, формування своєї церкви та власних поглядів на життя. Свого часу нам забракло єдності та рішучості. І тоді прийшли ті, хто не підтримував ідею української держави на території Європи. Прийшла орда, яка за лічені місяці знищила сотні тисяч, репресувала мільйони українців. Тернопілля дещо пізніше відчуло «лагідність» червоного чобота, але все ж відчуло гостро й болісно. Тому закликаю всіх до розуміння, згуртованості та вшанування пам’яті тих, хто віддав своє життя, переніс катування та роки заслання, але не зламався. Ми зобов’язані пам’ятати цей терор, щоб не допустити його панування знову», — наголосив у своїй промові голова облдержадміністрації Степан Барна (на знімку).

Фото
з відкритих джерел.

Він нагадав присутнім, що тюрма, де сьогодні розміщено обласний музей політв’язнів та репресованих, за лічені місяці пропустила через себе понад 70 тисяч патріотів. Голова ОДА закликав присутніх відвідати музей разом із дітьми та онуками, щоб показати їм, як викарбовувалася українська незалежність.

«Сьогодні ми як ніколи маємо розуміти, що сила української армії, сила єдності, духовного споріднення українських церков — це головний аргумент, головна зброя, що не дасть окупувати нашу землю. Путінський режим найбільше боїться нашої єдності. Він боїться того, що українець покаже свою силу і свою мужність. Він уже боїться нашої української армії», — зазначив керівник області. При цьому він відзначив доблесть відновлених військових формувань на території Тернопільської області.

«Це героїчна 44-та бригада, Національна гвардія, спецпідрозділ «Альфа» обласного управління Служби безпеки України та батальйон «Тернопіль» управління Національної поліції. Всі вони виконують бойові завдання, захищаючи територіальну цілісність нашої держави. Це доводить те, що Україна була, є і буде», — наголосив Степан Барна. Він також закликав пом’янути тих, хто віддав своє життя під час Революції Гідності за те, щоб сьогодні наш народ мав право вибору, право бути українцями.

Михайло ЛИСЕВИЧ.

 

* * *

У День пам’яті жертв політичних репресій на фасаді музею політв’язнів у Тернополі відкрили меморіальну дошку політв’язню, дисиденту, поету, лауреату Шевченківської премії Степану Сапеляку. Представники духовенства освятили меморіальну дошку та провели панахиду.