Детінізація економіки і дерегулювання бізнесу, боротьба з корупцією, лібералізація податкової політики, впровадження інноваційних технологій, перегляд умов співпраці з МВФ тощо — такі невідкладні кроки пропонують українські вчені-економісти, які стали співавторами Доктрини збалансованого розвитку «Україна 2030». У розробці документа брали участь вчені-економісти з провідних вищих навчальних закладів країни: КНУ ім. Т. Шевченка, НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», КНЕУ ім. В. Гетьмана, Києво-Могилянської академії та Національного університету біоресурсів і природокористування. Роботу було презентовано в Києві під час VІІ Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал».

Народний депутат Сергій Тарута (на знімку), який є автором ідеї та ініціатором написання доктрини, переконаний: Україна повинна використати найменшу можливість, щоб досягти збалансованого розвитку. «Доктрина саме про те, за рахунок чого можна досягти економічного зростання на рівні понад 10 відсотків на рік, щоб до 2030-го внутрішній валовий продукт України становив 750 мільярдів доларів. Ці плани здаються нереалістичними, але ми бачимо перед собою успішні приклади Сінгапуру, Південної Кореї, Японії. Ми нічим не гірші, у нас для швидкого економічного розвитку є всі необхідні ресурси, включно з людським потенціалом».

Документ буде представлено на обговорення у політичних та експертних колах, серед іноземних партнерів та активістів громадянського суспільства. Після узагальнення пропозицій буде визначено перелік конкретних дій — «дорожніх карт». «Ми говорили про доктрину в парламентах Великої Британії, Німеччини, Франції. Скрізь нам говорили, що Україна має величезний інвестиційний потенціал і прекрасний людський капітал. Нам рекомендували менше слухати МВФ і розраховувати на власні сили і ресурси», — додав парламентарій.

Ректор НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського» Михайло Згуровський відзначив абсолютно новий підхід у створенні стратегічних планів розвитку країни на основі об’єднання зусиль учених провідних українських вишів. «Документ заснований на застосуванні математичних методів моделювання і використання даних міжнародної статистики про Україну», — наголосив керівник вишу.

У презентації видання також взяли участь директор Інституту вищої освіти КНЕУ ім. В. Гетьмана Лариса Антонюк, декан факультету економічних наук Києво-Могилянської академії Олександра Гуменна, завідувач кафедри менеджменту інноваційної та інвестиційної діяльності економічного факультету КНУ ім. Т. Шевченка Оксана Жилінська, докторант лабораторії політичних і соціальних трансформацій Паризького університету Дідро (Франція) Оксана Мельничук, доцент кафедри економічної кібернетики економічного факультету КНУ ім. Т. Шевченка Анна Харламова, професор кафедри маркетингу та управління бізнесом Києво-Могилянської академії Ніна Чала та інші.

Ліна КУЩ.

Фото надано
прес-службою народного депутата.