Замість підготовки до курортного сезону, який стартує вже через кілька днів, у Криму шукають неіснуючих диверсантів і усувають так звані терористичні загрози.

У курортному містечку Чорноморське на західному узбережжі Криму до 2014 року дуже любили відпочивати туристи з материкової частини України. Відносно невисокі ціни, мальовнича природа... Якщо не хочеться платити за квартиру, будь ласка, розташовуйся на узбережжі з наметом — піщаних і галькових пляжів тут вистачає.
Однак в останні два роки наплив українських туристів на півострів значно знизився. Пляжі в цьому регіоні, принаймні, 2016-го, були практично порожніми.
Українці реально побоюються приїжджати в Крим, який поступово перетворюється на російську військову базу й зону нестабільності, де з правами людини, м’яко кажучи, не все гаразд. Затримання активістів Меджлісу кримських татар, обшуки в їхніх будинках, переслідування інакомислячих, у тому числі й журналістів...
У засобах масової інформації Росії й Криму, який перебуває в сфері її впливу з лютого-березня 2014 року, наполегливо мусується тема загрози з боку «суміжної держави». Під цим терміном мається на увазі Україна. Притягнуті за вуха обвинувачення в підготовці диверсій із боку українського режисера Олега Сенцова, затримання «диверсантів» торік і навіть розкриття «української шпигунської мережі» згадуються чи не щораз, коли мова заходить про «українську націоналістичну загрозу».
Днями на території півострова, а саме в Чорноморському районі, відбулися масштабні навчання російського спецназу. Відпрацьовували звільнення заручників, захоплених невідомими терористами на самопідіймальній плавучій буровій установці та на буксирному судні.
Тут були й висадження парашутистів, і бойові плавці, і вертольоти. Цікаво, що під «терористами» малися на увазі саме «українські диверсійні групи», які нібито й зазіхнули на ці об’єкти.
Показово, що й бурова, і судно належать підприємству «Чорноморнафтогаз», яке проводить розвідку й буріння на шельфі Чорного й Азовського морів. Це саме те підприємство, яке було «націоналізовано» новою владою Криму в березні 2014-го. Раніше воно входило до складу НАК «Нафтогаз України», і нині державні органі нашої країни у зв’язку з цим подають позови в міжнародні суди стосовно Росії.
Багато експертів вважають, що проведені навчання були демонстрацією сили. «Використовувалися новітні системи озброєння й бойової техніки, нічим іншим як демонстрацією сили це назвати не можна», — зазначає один із кримських політичних експертів, який зі зрозумілих причин побажав залишитися невідомим.
Він також вважає, що брязкання зброєю з боку російських силовиків, особливо напередодні курортного сезону, нічого хорошого для Криму не принесе.
«Необхідно розуміти, що жителі України й так із побоюванням ставляться до поїздок у Крим. Якщо їдуть, то переважно до родичів, а тут навчання, спецназ, вибухи, нехай і імітаційні, захоплення і звільнення заручників, будь-яка здравомисляча людина замислиться, а чи безпечно їхати в Крим?» — зазначає експерт.
За його словами, усі ці танці на піску точно не сприятимуть збільшенню кількості туристів із материкової частини України, які раніше забезпечували від 70 до 80 відсотків усього потоку.

Крим.