«Запропонована урядом пенсійна реформа вже з 1 жовтня цього року передбачає осучаснення пенсій для дев’яти мільйонів пенсіонерів, скасування оподаткування пенсій працюючим пенсіонерам, відновлює соціальну справедливість для людей з великим трудовим стажем через ліквідацію «зрівнялівки», яка призвела до того, що понад 80 відсотків пенсіонерів живуть на мінімальну пенсію», — таку заяву під час учорашньої зустрічі з представниками регіональних ЗМІ зробив прем’єр Володимир Гройсман. При цьому він нагадав, що востаннє перерахунок пенсій проводився у 2012 році, але при цьому застосувалися показники середньої зарплати за 2007 рік. «З того часу середня зарплата зросла у дев’ять разів, а пенсії залишилися на тому ж рівні, що й 10 років тому», — сказав він.

Окреслюючи ключові засади пенсійної реформи, глава уряду вкотре наголосив, що вона не передбачає підвищення пенсійного віку. «Ми не підвищуємо вік, але ми відновлюємо соціальну справедливість», — зауважив В. Гройсман та підкреслив, що пенсія — це трудове надбання, бо коли ми працюємо, то робимо відрахування до Пенсійного фонду, а тому не потрібно розглядати її як матеріальну допомогу. За його словами, саме з цих позицій виходить уряд, коли пропонує збільшити мінімальний трудовий стаж для отримання пенсії. «Навіть, якщо ви почали працювати у 25 років, то до 50 років у вас вже будуть ці 25 років стажу. А на пенсію виходитимуть у 60 років», — пояснив він та зазначив, що якщо говорити про працюючу людину, то вона має значно більше стажу, ніж 25 років. Але сьогодні саме ті, хто має 30—40 років трудового стажу, зіштовхуються з несправедливістю, бо, виходячи на пенсію, вони отримують її у тому ж мінімальному розмірі, що й ті, хто відпрацював 10—15 років. «Хіба це справедливо, коли ви пропрацювали усе своє життя, а хтось сидів на лавочці і лузав насіння, а в 60 років ви обоє отримуєте однакову пенсію», — запитав прем’єр та констатував, що фактично той, хто працював, заробляв пенсію і собі, і тому, хто сидів на лавочці.


Та чи не найголовніша причина, яка змусила уряд ініціювати пенсійну реформу, полягає в тому, що зберігати ситуацію такою, як вона є, просто неможливо. «Правда в тому, що Пенсійний фонд має зростаючий дефіцит. На сьогодні це понад 140 мільярдів гривень, що більше, ніж виділяється на освіту, науку, культуру разом узяті. Це більше оборонного бюджету. Тож якщо нічого не робити, то через 3-5 років Пенсійний фонд стане повним банкрутом», — сказав В. Гройсман та наголосив, що нова модель пенсійної реформи, крім усього вищезгаданого, допоможе за декілька років ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду. «Зараз ми підготували проект реформи, яка забезпечить справедливість пенсій та бездефіцитність Пенсійного фонду, а далі готуватимемо пропозиції щодо запровадження ще й накопичувальної пенсійної системи», — повідомив він.


Відповідаючи на запитання, яким чином зможуть претендувати на отримання пенсій мешканці окупованих територій та заробітчани, В. Гройсман зазначив, що єдиним критерієм буде те, чи сплачували вони внески до Пенсійного фонду України. «Якщо людина, де б вона не працювала, сплачуватиме в Пенсійний фонд України, то немає жодних питань, щоб потім претендувати на пенсію», — сказав він, наголосивши, що Крим — це Україна, але в даному разі йдеться про отримання людиною заробленого нею.


Щодо перспектив ухвалення пенсійної реформи, то прем’єр зазначив, що наступного тижня Президент має зібрати Національну раду реформ, під час якої буде ще раз обговорено її основні засади. Далі уряд одразу подасть відповідний законопроект до Верховної Ради та проводитиме зустрічі з усіма парламентськими фракціями, щоб максимально заручитися їхньою підтримкою.