Спільне засідання Хмельницької та Житомирської регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій відбулося в місті Полонне на Хмельниччині.

«Ситуація із забрудненням річок Случ і Хомора мала вирішитися ще минулого року. Був підписаний спільний протокол між Житомирською ОДА та директором Понінківської картонно-паперової фабрики, але ніхто не може навіть сказати, що з тих зобов’язань виконано, а що ні», — нагадав голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич, який разом із очільником Хмельницької ОДА Олександром Корнійчуком провели цей захід.

Фахівці називають стан справ критичним. Лабораторні дослідження чітко вказують на головного винуватця екологічної проблеми. Вище місця скиду води з очисних споруд картонно-паперової фабрики у річці Хомора показник хімічного споживання кисню дещо перевищує нормативи, тоді як за 500 м нижче місця скиду він уже перевищений у 48,4 разу. Високий і показник зважених речовин: він перевищений у 44,2 разу. Окрім того відчувається затхлий запах каналізаційних стоків, інтенсивність якого перевищена у 5 разів. А найголовніше, вода вже не відповідає нормам за мікробіологічними показниками.

Причину смороду в офіційних документах називають прямо: фекальні стоки. Понінківська фабрика, крім власних відходів, приймає і те, що тече з каналізації селища. На очисні споруди підприємства надходить утричі більше стоків, ніж вони спроможні переробити.

Серед висновків спільного засідання — необхідна реконструкція очисних споруд у Полонному і Понінці.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Житомирська область.