Усього шістнадцять ветеранів із тих, що визволяли 70 років тому Кривої Ріг від нацистських загарбників, живуть сьогодні в цьому місті. Один з них — полковий артилерист сибіряк Микола Федорович Скретнєв. Позавчора він відсвяткував своє 90-річчя. А 20 лютого 44-го двадцятиліття відзначав в окопі — під час боїв за Кривий Ріг.

Найкращий подарунок — живі друзі

Кілька днів товариші збирали наркомівські сто грамів, щоб привітати свого командира гармати з ювілеєм. І після короткого перепочинку знову вступили в бій, щоб через два дні ввійти у місто. Те, що в його день народження ніхто з товаришів не загинув, ювіляр називає дивом і вважає найкращим подарунком. Сам же ветеран за майже рік своєї служби на передовій — до тяжкого поранення в Молдавії, коли він в одному бою підбив два танки — одержав три найпочесніші «окопні» медалі «За відвагу», що є майже унікальним випадком.

— Бої були запеклими. Німці з останніх сил трималися — їм життєво необхідний був криворізький метал, — згадує ветеран. — Ми планували визволити місто ще в жовтні 43-го, але не вийшло. Наші війська після форсування Дніпра були знекровлені, на переформування не пішли. Та й погода була восени погана — бруд, сльота. Піхота до Кривого Рогу підійшла, а гармати й танки підтримати нас не змогли. Якби не прорахунки командування — були б у місті восени.

— Коли ми ввійшли в місто, воно, по суті, було повністю зруйноване. Жителі зустрічали нас із великою радістю — як і у всій Україні, — зазначає визволитель.

Після війни Микола Федорович повернувся не в Сибір, а в Кривій Ріг, який став рідним. Військовій службі полковник у відставці віддав тридцять років.

Окупанти все перетворили на фортецю

14 серпня 1941 року німці ввірвалися в Кривій Ріг і встановили жорсткий окупаційний режим, що тривав 31 місяць. За цей час було розстріляно, замучено, кинуто в шурфи більше 7200 жителів. Але дух патріотів загарбникам зломити не вдалося. У місті діяли 14 підпільних груп, що чинили опір окупантам. Боротьба криворізьких партизанів і підпільників проти фашистів злилася з наступальними діями частин Червоної Армії.

У січні 1944 року із Криворізько-Нікопольської операції почався другий етап визволення Криворіжжя. Головного удару завдав 3-й Український фронт. 17 лютого війська почали наближатися до міста. 46-а армія вибивала фашистів зі сходу, 37-а наступала з півночі. Глибина оборони ворога становила п’ять кілометрів. Усе, що можна було пристосувати під вогневі точки, перетворили на фортеці. Заважали бездоріжжя й сильні снігопади. Техніка не могла рухатися, а люди йшли. Не вистачало набоїв і снарядів. Тому для постачання фронту використовували літаки, з яких для максимального полегшення знімали все озброєння.

Операція тривала тридцять діб, до її проведення залучали сили й засоби шести загальновійськових і танкових армій, більше восьми тисяч гармат і мінометів, 1200 бойових літаків, близько чотирьохсот танків і самохідних артилерійських установок.

На завершальному етапі операції, завдяки сміливим і рішучим діям воїнів 46-ї і 37-ї армій, 22 лютого в результаті штурму було визволено Кривій Ріг і район криворізьких рудників. 

Нікопольсько-криворізька наступальна операція військ 3-го й 4-го Українських фронтів увійшла в історію Великої Вітчизняної війни як зразок стрімкого наступу, проведеного в умовах весняного бездоріжжя.

До жертовності — особливе ставлення

22 братські могили залишила війна на криворізькій землі. Тут особливе ставлення до ветеранів, до подвигу радянського солдата. Уперше в країні на кожного фронтовика складено соціальний паспорт, де позначені всі його проблеми, й відстежується їх усунення. Практично щороку відкриваються нові пам’ятники, меморіальні дошки, присвячені подіям минулої війни.

Щорічно проводяться профілактичні огляди ветеранів, за результатами яких у 2013-му їм видано пільгові рецепти на медпрепарати майже на два з половиною мільйони гривень. У всіх лікарнях міста, де ветерани проходять курс лікування, виділяються кошти з розрахунку 40 гривень на медикаменти й 35 гривень на харчування. Для їхнього обслуговування в лікарнях міста обладнано 114 окремих палат.

В 14 спеціалізованих відділах продовольчих магазинів ветеранам реалізовані харчові продукти першої необхідності за пільговою ціною на суму понад сто тисяч гривень. Інваліди війни забезпечені хлібом за соціальною ціною на суму в триста тисяч гривень, учасники бойових дій Великої Вітчизняної — безплатним молоком на суму 44,4 тисячі гривень.

Фото організації «Пошук-Дніпро».

Довідка 

У місті проживає більше 21 тисячі ветеранів війни, серед яких 654 фронтовики. Фінансова підтримка міської організації ветеранів у нинішньому році становитиме близько 850 тисяч гривень: майже половина з них піде на виплату матеріальної допомоги ветеранам війни. Торік двадцяти інвалідам війни зробили капітальні ремонти житла, майже п’ятсот ветеранів війни забезпечені санаторно-курортними путівками.

Лютий 44-го. Визволення Криворіжжя.