Науково-практична конференція за міжнародної участі «Лікування ран та їх наслідків: досвід, досягнення і перспективи» завершилася в Донецьку. Захід приурочили до 75-річчя керівника Донецького опікового центру, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України, лауреата премії «Гордість країни» в номінації «Лікар року» Еміля Фісталя.

У конференції взяли участь медики з України, Росії, Білорусі та Угорщини. Крім особливостей лікування ран і опіків, на заході йшлося про питання пластичної хірургії. Учені обговорювали застосування клітинних технологій, зокрема, використання штучної шкіри. Цей напрям активно розвиває Інститут невідкладної і відновлювальної хірургії імені В. К. Гусака, на базі якого працює Донецький опіковий центр. Лікар-комбустіолог із Білорусі Леонід Рубанов сказав напередодні: «Разом з колегами поділимося своїми успіхами, також знаю про глибокі напрацювання у лікуванні великих опіків на Донбасі — чекаю багато цікавої інформації з цього приводу».

Такого досвіду лікування найтяжчих постраждалих, який накопичено в шахтарському краї, немає більше ніде у світі. «Сьогодні опікова медицина, або комбустіологія, бурхливо розвивається, адже через техногенні катастрофи люди отримують великі опіки й поранення. Наш опіковий центр — лідер у своїй галузі, всі комбустіологи країни їдуть вчитися до Еміля Фісталя», — стверджує ректор Донецького національного медичного університету Юрій Думанський. Еміль Фісталь зробив велику кількість операцій, тільки торік — 305. У його активі — успішне лікування навіть пацієнтки з опіком 98 відсотків тіла!

З нагоди ювілею Емілю Фісталю вручили подяку Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України, нагороди міськради, облради, Міністерства освіти і науки. Легенду медицини поздоровив знаменитий силач Дмитро Халаджі. У ранньому дитинстві на богатиря перекинувся киплячий чайник, у результаті — великий опік та атрофія м’язів, хлопчик заново вчився ходити. Кілька операцій майбутньому спортсменові провів професор Фісталь.

На знімку: Еміль Фісталь.

Фото Ліни КУЩ.