Попри всі перешкоди, це таки сталося! Майже синхронно українці отримали безвізовий режим поїздок до Європейського Союзу, а наша держава — завершену процедуру ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС. Нас довго й наполегливо переконували підбурювачі з Росії та власні скептики, що ні безвізу, ні асоціації Україні не нададуть. Тепер так само доводять, що українцям усе це непотрібно. Реальність перекреслила брехливу пропаганду. День набуття безвізового статусу став справжнім святом. Це не лише елементарне усунення бар’єрів і принижень у консульствах, а й частина нашого цивілізаційного шляху. А кожний шлях має не лише свою мету, а й той пункт, від якого прагнемо віддалитися. Істерія в Росії є найкращим свідченням, що віддаляємося безповоротно. Залишається лише вслід за Президентом зайвий раз нагадати знамениті рядки Лермонтова й продовжити свою справу.

А роботи попереду буде багато. Зусилля для досягнення безвізу й асоціації десь порівнянні за масштабами, але реалізація всього об’єму Угоди про асоціацію лише розпочинається. Зневіра в реальності результату вплинула й на наших партнерів — щойно спохватилися, що для її наповнення реальним змістом необхідно створити низку нових європейських інституцій та напрацювати деталізовані плани. Як і з зоною вільної торгівлі, яка тільки-но в цьому році почала давати значні результати, асоціація з ЄС стане зримою лише через рік-два, але наслідком її стане побудова справжньої Європи в самій Україні.
Минулий тиждень був більше багатий на міжнародні новини, оскільки внутрішнє життя українського політикуму занурюється в сезон «літньої сплячки». Добрі результати маємо в США. І йдеться не лише про майже одностайно підтриманий Сенатом закон щодо санкцій проти Росії. Позитивні сигнали для України озвучили також представники команди Дональда Трампа. У найближчі дні очікуємо зустрічі й переговорів Дональда Трампа з Петром Порошенком. Ми добре розуміємо, чого сподіваємося від цієї зустрічі — це переважно питання ролі США в протистоянні російській агресії, надання нам необхідних озброєнь, продовження політики санкцій тощо. А також пару питань енергетичної безпеки — ми наполягаємо на неприйнятності добудови «Північного потоку-2», натомість готові доєднатися до енергетичного проекту постачання зрідженого газу в межах Міжмор’я, що повинно зацікавити США.

Керівники трьох гілок влади спрацювали абсолютно синхронно. Візит Голови Верховної Ради А. Парубія спрямований на посилення спільного результату. Крім того, йому вдалося домовитися зі своїм колегою Полом Раяном про планомірну міжпарламентську співпрацю за механізмами, які маємо з Європарламентом. Важливо, що під час візиту до Хорватії Прем’єр-міністр В. Гройсман ініціював участь України в згаданому вище енергетичному проекті, про що було досягнуто попередніх домовленостей. Отже, Президент у Вашингтоні може говорити не про наші побажання, а про процес, який уже пішов. Жаль, що численні візити наших політиків до США (цьогоріч понад 270) нечасто працювали на досягнення спільного результату, скоріше навпаки.
Дуже хороші новини надійшли з Франції, де на парламентських виборах колосальну перемогу отримав політичний рух «Вперед» новообраного президента Еммануеля Макрона. Ця політична сила орієнтується на європейські цінності, зміцнення Євросоюзу й готова протистояти планам Росії дестабілізувати ЄС. Найближчим часом плануються також переговори нашого Президента з лідером Французької Республіки. Ще на поточному тижні в Брюсселі буде розглядатися продовження антиросійських санкцій. З цього приводу вже досягнуто домовленостей, але Президент планує особисту присутність під час ухвалення рішення.
Традиційно протилежні новини несе Україні й світу Росія. Для України — це тривала ескалація конфлікту, яка, на жаль, примножила число загиблих. Черговим сигналом для цивілізованого світу стали репресії Кремля проти учасників акцій протесту. Відзначився В. Путін і під час відповідей на запитання своїх співгромадян. Зайвий раз бачимо, що кожен тоталітарний режим приречений на деградацію.

Щодо внутрішнього життя країни: відновлює пленарні засідання Верховна Рада. Очікуємо відповідальних рішень щодо базових реформ. Медична й пенсійна реформи послідовно пройшли Раду реформ при Президентові України. Маємо підтвердження, що обидві владні інституції працюють злагоджено. Минулого тижня Президент повністю підтримав норми урядової пенсійної реформи й закликав депутатів невідкладно за неї проголосувати. Володимир Гройсман повідомив, що вносить відповідний законопроект до Верховної Ради й буде наполягати на його першочерговому розгляді. До кінця сесії залишилося два тижні, на які уряд покладає значні надії: отримати від Ради остаточно проголосовану медичну реформу й підтриману в першому читанні пенсійну. Ситуація в обох галузях настільки критична, що затягування з рішеннями загрожує повним паралічем усієї соціальної сфери.
Інформпростір збурила резонансна заява секретаря РНБО О. Турчинова щодо заміни АТО на новий формат протидії агресору та про статус окупованих територій не як відторгнення, а як процес поновлення на них українського суверенітету. Законопроект, який мав би внормувати ці питання, вже напрацьований, але поки ще не оприлюднений.
Ну і наостанок пару новин минулого тижня, які не надто масштабні, але на них давно чекали. Бувають рідкісні випадки, коли спеціальний закон можна приймати навіть заради однієї людини. Завдяки нормам недавно проголосованого Радою закону Президент посмертно присвоїв першому загиблому під час Революції Гідності білорусу Михайлу Жизневському найвищу нагороду — звання Героя України. І нарешті остаточно скасований одіозний «закон Савченко» — зайвий доказ, наскільки фатальними можуть бути наслідки, коли депутати послуговуються не розумом, а емоціями.


Тарас ЧОРНОВІЛ,
політолог і незалежний
експерт.