Не так давно до Сум прибув черговий гуманітарний конвой із Швейцарії, який супроводжувала невтомний волонтер і беззмінний керівник цього благодійного проекту Маріанне Піффаретті. Вже більше десяти років вона доставляє до міста медичне обладнання, протипожежну техніку, приладдя для шкіл і дитсадків, речі, без яких не можуть обходитись інваліди.

На фото: Маріанне Піффаретті (ліворуч) і Гійом Шойрер.

Фото надане Сумською облдержадміністрацією.

Нинішній гумконвой — вже 23-й з тих, що прибули із Швейцарії до Сум. Загальна вага останнього благодійного вантажу становила майже 54 тонни, і його вже розподілили між комунальними підприємствами, медичними та дитячими закладами, рятувальними службами та іншими установами й організаціями. Через російські білі КамАЗи, у яких держава-агресор доправляє боєприпаси сепаратистам на Донбасі, слово «гумконвой» для багатьох українців зараз звучить по-іншому, але в Сумах завдяки Маріанне Піффаретті воно сприймається незмінно-позитивно і асоціюється із дружбою, людяністю і цивілізованими відносинами між державами.
Цього разу разом із відомою волонтеркою, котра стала справжнім другом для сумчан, до обласного центру вперше прибув Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні і Молдові Гійом Шойрер. Він зустрівся із головою облдержадміністрації Миколою Клочком, міським головою Сум Олександром Лисенком та іншими посадовцями. Відбулись консультації на тему поглиблення і розвитку співробітництва між Сумщиною та Швейцарією, аби від односторонньої благодійної допомоги перейти до взаємовигідного економічного співробітництва.
М. Клочко зазначив, що для Сумського регіону цікавий досвід однієї з найбільш розвинених держав світу у використанні відновлювальних джерел енергії. Швейцарія — гірська країна, тож там навчилися сповна використовувати енергію сонця і вітру. Г. Шойрер підкреслив, що для його держави важливий успіх децентралізаційної реформи в Україні, позаяк він відкриває необмежені інвестиційні можливості для бізнесу. За словами посла, Швейцарія впроваджуватиме в Україні масштабний інвестиційний проект, розрахований на чотири роки. Загальний обсяг капіталовкладень становитиме 100 млн. швейцарських франків, і частина цих коштів могла б бути використана на Сумщині. Тим паче, що область уже має значний досвід роботи з іноземними інвесторами, завдяки чому на її території працює ряд успішних компаній — «Гуала Кложерс Україна», «Гуала Пак Україна», «Кусум Фарм», «Керамейя» та інші. Міський голова Олександр Лисенко повідомив, що в Сумах створюватиметься індустріальний парк, під який відведуть 20-гектарну ділянку із необхідною інфраструктурою та комунікаціями, і цей проект також може бути цікавим для зарубіжних партнерів. Окрім цього, Суми мають потужну мережу освітніх закладів, і з деякими місцевими університетами швейцарські колеги вже мають ділові відносини.
Гійом Шойрер повідомив, що планує побувати в Сумах ще й восени. Тоді до міста прибуде черговий гуманітарний конвой із Швейцарії, а плани щодо поглиблення економічного співробітництва з українським регіоном набудуть більш чітких обрисів.