Прем’єр-міністру України
В. Б. Гройсману

Вельмишановний 
Володимире Борисовичу!


Делегати позачергового VІ з’їзду Товариства лісівників України висловлюють занепокоєність у зв’язку з тривалим критичним соціально-економічним станом, що склався протягом 2016—2017 років на лісогосподарських підприємствах Півдня і Сходу країни, в проектних і наукових установах системи Держлісагентства України внаслідок відсутності належної державної фінансової підтримки.
Більшість лісогосподарських підприємств Півдня і Сходу нині перебувають на межі банкрутства та ліквідації. Для цих підприємств підтримка держави є особливо важливою і в попередні роки вона становила до 90% від загального обсягу фінансування виробничої діяльності.
У 2016-му лісогосподарські підприємства Держлісагентства перерахували до бюджетів різного рівня близько 4,5 млрд. гривень. Мінімальна необхідна сума для фінансування лісогосподарських та лісозахисних підприємств Держлісагентства становить 762,5 млн. гривень, з них 422,6 млн. гривень — для підприємств Півдня і Сходу. Проте за бюджетною програмою 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» на 2017 рік за загальним фондом передбачено лише для бюджетних установ 123,9 млн. гривень, а за бюджетною програмою 2805020 «Дослідження, прикладні розробки та підготовка наукових кадрів у сфері лісового господарства» на 2017-й за загальним фондом передбачено 7,1 млн. гривень при річній потребі на ці цілі 23,1 млн. гривень.

За відсутності бюджетного фінансування дотаційних лісогосподарських підприємств, постійного зростання заборгованості з заробітної плати працівники лісової охорони масово звільняються, решта працюють за скороченим режимом робочого часу, іноді 1—2 години на день. Галузь стрімко втрачає висококваліфіковані кадри, розриваються довготермінові господарські зв’язки, значно зменшуються надходження до місцевих бюджетів.
Позачерговий VІ з’їзд Товариства лісівників України звертається до Вас з проханням знайти можливість збільшити щорічне фінансування діяльності підпорядкованих Держлісагентству лісогосподарських та лісозахисних підприємств, наукових та проектних установ за бюджетною програмою 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» до 762,5 млн. гривень, а за бюджетною програмою 2805020 «Дослідження, прикладні розробки та підготовка наукових кадрів у сфері лісового господарства» до рівня 23,1 млн. гривень та внести на розгляд Верховної Ради України зміни до Державного бюджету України на 2017 рік, які передбачатимуть збільшення видатків за бюджетними програмами 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді» та 2805020 «Дослідження, прикладні розробки та підготовка наукових кадрів у сфері лісового господарства».
На сьогодні тільки від Вас, вельмишановний Володимире Борисовичу, залежить подальша доля українських лісів та лісової галузі!

За дорученням делегатів з'їзду 
і з повагою
Голова Товариства лісівників України 

О. П. Яресько.