З початку року «Укрнафта» збільшила добовий видобуток нафти і конденсату з 4,046 тис. тонн на добу в січні до 4,124 тис. тонн у травні. Про це під час прес-конференції повідомив голова правління компанії Марк Роллінс (на знімку). За його словами, з початку року рівень добового видобутку рідких вуглеводнів стабільно зростає і найближчим часом перевищить показники середини 2016-го.

«Якщо така динаміка збережеться, ми можемо завершити 2017-й з вищим показником, ніж на початку року. Цього вдалося домогтися, незважаючи на обмежені інвестиції. Компанія може істотно наростити видобуток, якщо «Укрнафті» дати можливість розв’язати проблему податкового боргу та зберегти ліцензії», — вважає Марк Роллінс.
«Голос України» не раз писав про вкрай несприятливу ситуацію, в яку ставить «Укрнафту» держава, не продовжуючи спецдозволи на видобування. Цього року спливає термін дії дев’яти ліцензій, що становлять майже 20 відсотків щорічного видобутку нафти і конденсату. Наступного року, якщо не продовжать дії спецдозволів, компанія втратить 50 відсотків свого видобутку. Це при тому, що «Укрнафта» є фактично державним підприємством (50+1 відсоток належить НАК «Нафтогаз»). Тобто держава, що нині переживає енергетичну кризу й заявляє про необхідність збільшення власного видобутку нафти та газу, з іншого боку дозволяє собі зупиняти видобуток на родовищах простими бюрократичними рішеннями.
Наша газета вже писала про те, що від консервації свердловин постраждають і місцеві жителі. Так, уже найближчими днями майже 50 тисяч мешканців Роменського та Липоводолинського районів Сумщини можуть залишитися без газу через відмову чиновників із Держгеонадр продовжити термін дії спецдозволів. Ще з радянських часів система газопостачання цих населених пунктів була організована так, що блакитне паливо вони отримують безпосередньо від розташованих неподалік родовищ. Якщо видобуток там законсервують, люди просто залишаться без газу. У Сумській ОДА попереджають, що технічна можливість альтернативного централізованого газопостачання у цій місцевості відсутня.
Що стосується нафтовидобування, то, за прогнозами Марка Роллінса, без продовження ліцензій добовий видобуток скотиться з 4,124 тис. тонн на добу до 3,300 тис. тонн. Про прогрес та нарощування результатів можна буде забути.
Небажання продовжувати спецдозволи на видобування Державна служба геології та надр пояснює податковим боргом, який накопичився у компанії у попередні роки. (Нині податкові, рентні та інші відрахування постійно сплачуються). «Укрнафта» уже у двох судових інстанціях довела, що податковий борг не може бути підставою для непродовження ліцензії. Судові рішення набрали законної сили, але державні органи на це не зважають. Більше того, прагнучи позбавитися історичного податкового тягаря, «Укрнафта» вже вдруге подала Державній фіскальній службі план реструктуризації боргу. Проте у ДФС і Мінфіні його й досі продовжують розглядати.
Але «Укрнафта» не здається й навіть інвестує у своє виробництво та персонал. Так, компанія подвоїла видобуток на 22 свердловинах на Долинському і Північно-Долинському родовищах за рахунок установлення продуктивніших електровідцентрових помп. У рамках проекту з листопада 2016 року отримано додатково 11,5 тис. тонн нафти і 3,7 млн. кубічних метрів природного газу. Загалом за перші чотири місяці року компанія інвестувала майже 200 мільйонів гривень. Це більше, ніж минулого року, проте копійки порівняно з інвестиційними бюджетами того ж «Укргазвидобування». Через податковий борг «Укрнафті» вкрай складно інвестувати та залучати кошти.
Зростає зарплата й у працівників. У травні були переглянуті і підвищені оклади інженерно-технічних працівників та тарифні ставки для працівників робітничих професій. При цьому середньомісячний заробіток працівників у січні-травні збільшився до 8 780 грн., або на 33% до аналогічного періоду минулого року. Завдяки зростанню саме базової частини заробітку працівники отримали низку інших довгострокових переваг. Зокрема, суттєво збільшився розмір матеріальної допомоги до відпустки, а також усі виплати, які нараховуються від середнього заробітку, наприклад, оплата відпускних та відряджень.
Тож у ситуації, що склалася з «Укрнафтою», державі, здавалося б, вигідніше отримати більше нафти й газу, а також борги з попередніх років, замість поступової ліквідації нафтодобувної компанії, що працює й навіть в екстремальних умовах нарощує видобуток та знаходить резерви для підвищення зарплат працівникам. Чому ж чиновники систематично вставляють палки у колеса цьому стратегічному й фактично державному підприємству, логічно пояснити дуже важко.
 

Фото автора.