Дорогі військові моряки!

Вітаю вас із Днем Військово-Морських сил Збройних Сил України.
Ми відзначаємо День українського Військово-Морського флоту саме у липні з кількох причин. Саме у липні 907 року відбувся видатний морський похід Великого київського князя Олега на Константинополь. Якраз після цього походу Олег залишив на воротах Царгорода свій щит — символ перемоги.
У липні 1918 року було створено перше постійно діюче з’єднання кораблів Військово-Морського флоту Української Держави, яке започаткувало модерний український військовий флот.
Саме у липні, але вже 1996 року, відбулися перші в історії Військово-Морських сил України оперативно-тактичні навчання «Море-96».
Сьогодні я хотів би пригадати ще одну видатну подію з історії Військово-Морського флоту України, яка відбулася у липні 1992 року.
Цьогоріч ми відзначаємо 25-ліття героїчного чину українських військових моряків — повстання на кораблі СКР-112. Військові моряки, які склали присягу на вірність Україні, одразу після проголошення Незалежності України зазнавали тиску і переслідувань із боку командування Чорноморського флоту, яке зберігало вірність Москві.
21 липня 1992 року капітан 2-го рангу Микола Жибарєв, капітан 3-го рангу Олег Шитіков і капітан-лейтенант Василь Горобець, які склали присягу на вірність Україні, зустрілися з особовим складом корабля СКР-112 і закликали моряків підняти на судні державний синьо-жовтий прапор та перейти до новостворених ВМС України.
Однак росіяни не захотіли відпустити СКР-112. Розпочалися переслідування та стрілянина між кораблями, були задіяні навіть військові літаки. Та тільки завдяки мужності та відданості присязі і Україні сторожовий корабель СКР-112 підняв український Державний прапор та перейшов до складу Військово-Морських сил України.
Ця подія стала символом народження нового Військово-Морського флоту України.
Переконаний, що українські військові моряки прийдуть до Криму, повернуть його Україні та відновлять наші військово-морські бази на півострові.
Будьте завжди вірні синьо-жовтому прапору, який підняли ваші героїчні попередники на кораблях українського Військово-Морського флоту в Криму у 1918 році.
Бажаю вам і вашим родинам міцного здоров’я, щастя і благополуччя, а Військово-Морським силам Збройних Сил України — могутності і доброго вітру!
Слава Україні!

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ.