Постачальниками обрано турецьку фірму. Передувало цьому жваве обговорення в інформаційному просторі. Інтерес спричинено незвичайними для такого процесу обставинами. 

Адже наше військове відомство як замовник засобів зв’язку ще минулого року обрало турецького виробника. Більш того тоді міністр оборони України Степан Полторак офіційно повідомив про це рішення свого турецького колегу. Раптом як претендент зв’язкового забезпечення наших захисників на сцені з’явилася відома ізраїльська компанія. І чомусь знову по колу (і не одному) МОУ почало з’ясовувати: хто з цих іноземних виробників кращий. А відтак процес надходження необхідних рацій українським військовим загальмувався.
Особливу увагу цьому питанню приділив Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони, який провів кілька засідань з цього приводу, заслухав заступника міністра оборони Ігоря Павловського і начальника ГУ зв’язку та інформаційних систем Генштабу ЗСУ Володимира Рапка. Народні депутати побували на чергових випробуваннях виробів двох основних конкурентів, які змагалися за звання головного постачальника засобів зв’язку для української армії.

По коментар щодо ситуації, яка склалася навколо обрання постачальника засобів зв’язку для ЗСУ, «Голос України» звернувся до секретаря парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Івана Вінника.
— Коли в 2014-му почалася російська військова агресія на сході України, забезпечення зв’язком наших захисників було одним із пріоритетних завдань. Тоді закупили «Мотороли», бо вони найбільше відповідали вимогам захисту. Згодом по програмі військової допомоги ми отримали від США певну кількість радіостанцій «Харріс». А потім купили партію засобів зв’язку Elbіt Systems (Ізраїль) орієнтовно на 8 мільйонів доларів і на півтора мільйона доларів — вироби турецької Aselsan, які було постачено вже в квітні цього року.
Для того, аби певні засоби військового призначення постачити ЗСУ, вони мають пройти процедуру обов’язкових визначальних випробувань. Зразки Elbіt не пройшли цей регламент. Хоча перший транш їм було проплачено ще в 2015 році, продукцію поставлено із затримкою в часі. І досі їх обладнання не змонтовано й не працює. Натомість засоби турецького виробника Aselsan пройшли всі випробування, були постачені вчасно й уже використовуються у радіовійськах.
У листопаді минулого року відбулися порівняльні випробування між продуктами Elbіt та Aselsan з метою визначення стратегічного постачальника. В результаті за всіма параметрами вироби турецької компанії виявилися кращими. При цьому її продукція на 30% дешевша за аналогічні ізраїльські засоби й показала кращі технічні результати.

Ось тоді Степан Полторак написав лист міністру оборони Туреччини, в якому повідомив, що Україна обрала їх виробника як постачальника засобів зв’язку для ЗСУ. Після того, напевно врахувавши, що загальна вартість переоснащення системами зв’язку всіх ланок взаємодії нашої армії становить майже 32 млрд. грн., ізраїльська компанія вирішила не відступати...
— Як сталося, що вже після обрання постачальника засобів зв’язку виникла ідея повторних випробувань за участі ізраїльської компанії?
— Узимку посол Ізраїлю офіційно відвідав міністра оборони України із заявою про те, що всі попередні випробування, проведені Aselsan, некоректні. Наш міністр відреагував на це та призначив чергові порівняльні випробування. І вони підтвердили висновки попередніх: удвічі бойові спроможності рацій і засобів передачі інформації турецького виробника кращі за тими самими параметрами ізраїльських.

P.S. Сподіваємось, що ця історія добігла логічного завершення. І українські захисники врешті-решт найближчим часом отримають необхідні засоби зв’язку. Днями керівник військового відомства за підсумками повторних порівняльних випробувань підписав акт, яким ще раз підтверджується прихильність наших військових до виробів турецьких постачальників як таких, що найбільш відповідають вимогам ЗСУ стосовно спроможностей рацій і засобів передачі інформації, повідомляє ІА «ОПК».
Коли верстався номер, секретар парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник повідомив «Голосу України», що нарешті держоборонзамовлення у частині забезпечення ЗСУ засобами зв’язку потроху почало виконуватися.

 

ДО РЕЧІ

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук вже зробив певні висновки з цього довгого непростого процесу обрання постачальника засобів зв’язку для армії.
— У нас «просідає» сфера закупівель за окремими напрямами військової техніки та обладнання саме там, де не можна проводити тендери по системі «Прозоро» під приводом військової таємниці. З’ясувалося, що в законодавстві існують білі плями щодо цієї теми. А сам сектор без тендерних процедур — широке поле для корупції.
У свою чергу парламентарії мають відповісти на питання: як змінювати законодавство, аби, з одного боку, зберегти державну таємницю, а з другого — виконати вимогу прозорості, демократичності таких закупівель за державний кошт?
Скандал із потенційними постачальниками засобів зв’язку продемонстрував: ми все ж таки рухаємося до цивілізованих відносин на ринку. І ще хочу нагадати: саме турецька компанія готова надати Україні свої технології і відкрити виробничу лінію засобів зв’язку на нашій території. А це — робочі місця, податки, розвиток тощо.