Останню добу (станом на 04.07) бойовики понад 20 разів обстріляли наших військових. За даними прес-центру АТО, на маріупольському напрямку вісім разів проросійські збройні формування застосовували зброю. Із 82 мм мінометів обстріляли оборонні укріплення поблизу Водяного, згодом там також застосовували ручні протитанкові гранатомети. Неподалік Широкиного били з озброєння БМП. А поблизу Новотроїцького, Лебединського та Павлополя противник вів вогонь зі стрілецької зброї та великокаліберних кулеметів. Біля Гнутового окупанти, окрім систем ствольної артилерії, використовували й переносні реактивні пускові установки «Град-П» («Партизан»).
На донецькому напрямку бойовики порушували перемир’я у південному передмісті Авдіївки, поблизу Опитного та в районі Майорська. Використовували винятково піхотне озброєння, зокрема гранатомети різних модифікацій, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Загалом нараховано сім ворожих обстрілів.
Неспокійно й на луганському напрямку. Під вогонь з гранатометів та стрілецької зброї потрапили опорні пункти наших захисників неподалік Новозванівки, Станиці Луганської, Донця, Жовтого та Валуйського. Окрім того, поблизу Новотошківського працював ворожий снайпер.
Яка ситуація на передовій, розповів боєць ЗСУ (місце дислокації — район Бахмутської траси, луганський напрямок): «Ситуація під контролем. Орки подекуди нахабно йдуть у наступ. До такої зухвалості ми вже звикли. Даємо гідну відсіч. Два дні тому вони пішли в атаку: піхота з бронетехнікою. Не вдалося. У них багато вбитих і поранених. Зараз трохи заспокоїлися, зализують рани. Вночі гатили з важкої артилерії. На щастя, усі хлопці живі й здорові».
Як заявив учора ЗМІ перший заступник міністра оборони України Іван Руснак, РФ уздовж державного кордону з Україною, на тимчасово окупованих територіях Донбасу та у Криму, розгорнула військовий контингент чисельністю 60 тисяч осіб. «На озброєнні російських військ перебувають тактичні ракетні комплекси «Точка», танки, броньовані бойові машини, артилерійські системи та реактивні системи залпового вогню. За наявними даними, у першому та другому армійських корпусах командні та керівні посади переважно обіймають кадрові військовослужбовці — це офіцери і генерали збройних сил Росії, яких відряджають до тимчасово окупованих територій України терміном від трьох до одинадцяти місяців», — зазначив він.