Цього літа Луганщині вдалося відкрити шість дитячих оздоровчих таборів. Звичайно, це мало, однак частина об’єктів відпочинку ще не відбудована після бойових дій, відомчі табори підприємства не можуть поновити через брак коштів. Але в області планують протягом літа оздоровити 14 782 школярі, що становить чверть від загальної кількості дітей, які мають на це право. З них приблизно 12 000 — пільговики. За рахунок коштів обласного бюджету для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, придбано путівки майже на 2,5 мільйона гривень. Особливу увагу обласна влада приділяє оздоровленню дітей, які проживають у прифронтовій зоні — Новоайдарському, Попаснянському та Станично-Луганському районах.

Обласною програмою «Луганське літо» на це передбачено виділити 2 млн. грн. Крім того, за рахунок держбюджету така малеча зможе оздоровитися в дитячих центрах «Артек» і «Молода гвардія» у вересні—грудні 2017-го.
Загалом протягом року планується оздоровити 1,5 тисячі школярів із прифронтових районів. Крім того, налагоджено співпрацю із закордонними партнерами. Для частини вихованців інтернатів організовано відпочинок у Австрії та США. Також 129 дітей з Новоайдарського, Попаснянського, Станично-Луганського районів і Сєверодонецька відвідають Республіку Хорватія за сприяння Міністерства з питань тимчасово окупованих територій. Десятеро школярів за президентською програмою відпочинуть на Кіпрі. Також у липні—серпні заплановано відправити 34 дітей до Польщі. До речі, цього року активну участь в оздоровчій кампанії школярів узяв санаторій «Перлина», розташований у Новопсковському районі.

«З урахуванням низки проблем щодо проведення оздоровчої кампанії, пов’язаних, насамперед, із АТО, ми співпрацюємо з іншими областями України, які приймають за рахунок власних ресурсів дітей з різних міст та районів Луганщини, — розповіла директор департаменту соціального захисту населення ОДА Елеонора Поліщук. — Так, десь 300 дітей відвідають Херсонську область, ще 20 уже долучилися до оздоровчої кампанії у Одеській області, куди вони були запрошені харків’янами, 90 дітей протягом літа відпочинуть на Івано-Франківщині. Крім цього, є запрошення від Закарпатської, Житомирської, Хмельницької, Кіровоградської, Сумської областей. За підтримки Державного концерну «Укроборонпром» на відпочинок у Ірпінь Київської області поїхали 10 дітей із Новоайдарського району, ще 10 зі Станично-Луганського району також відпочиватимуть там у липні».
Допомогу в організації оздоровлення та відпочинку надають і благодійні недержавні організації. Їхнім коштом цікаве літо у різних регіонах країни проведуть майже 100 школярів.

Луганська область.