Констатували — нарощування триває

«Збройні Сили України протистоять армії агресора, що має технічну перевагу, володіє сучасними засобами протидії і має на озброєнні високоточну зброю, увесь арсенал сучасних засобів ураження. Вартість і висока технологічність цих засобів, а також переважаючий людський мобілізаційний ресурс та економічний потенціал не дозволяють нам досягти паритету з противником. Тому ми продовжуємо пошук та апробацію шляхів нівелювання переваги противника», — сказав начальник Генерального штабу генерал армії Віктор Муженко, виступаючи на спільному засіданні Воєнно-наукової ради ЗСУ та Президії НАНУ. Він проаналізував кількісно-якісний склад збройної агресії Російської Федерації проти України.

За словами начальника Генштабу, контингент російських регулярних військ на території нашої країни нараховує понад 30 тисяч, включаючи угрупування, розгорнуте в Криму. При цьому, зазначив Муженко, мілітаризація окупованого РФ півострова триває. Агресор використовує його як плацдарм для розміщення зброї масового ураження — проводяться роботи з відновлення можливостей щодо зберігання ядерних боєприпасів (об’єкт «Феодосія-13») та створюються умови для базування стратегічної авіації у Гвардійському.
Окопується військова машина, керована Кремлем, і на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, де нині розгорнуто 1-й та 2-й армійські корпуси російсько-терористичних військ. Продовжується постачання з території Росії озброєння, військової техніки та пально-мастильних матеріалів. Щомісяця така «гумдопомога» становить 500 тонн боєприпасів, 5000 тонн пального.
Головнокомандувач ЗСУ охарактеризував бойовий потенціал «миролюбного сусіда», яким він бряцає на кордонах нашої держави, готуючись до ще однієї за всіма ознаками гібридної акції — спільного російсько-білоруського широкомасштабного стратегічного навчання «Захід-2017». Як повідомив генерал армії Віктор Муженко, чисельність військ РФ для участі у навчанні збільшено з трьох тисяч до п’яти тисяч. При цьому, кількість вагонів офіційно означених для їх перевезення становить 4126 одиниць. А це утричі перевищує потребу. Для порівняння масштабності переміщення начальник Генштабу повідомив, що за весь минулий рік обсяг військових перевезень РФ залізницею становить лише півсотні вагонів.
У Генштабі ЗСУ не виключають, що після навчань, запланованих на вересень, частина військ ЗС РФ залишиться на території Білорусі. Крім того, під прикриттям «Заходу-2017» там можуть розгорнути стаціонарні склади прихованого зберігання озброєння та військової техніки, що дозволить Росії скоротити терміни створення ударних угруповань на Західному та Південно-західному стратегічних напрямах.
Як повідомив Муженко, біля українських східних кордонів сформовано три мотострілецькі дивізії: 3-тя (Валуйки), 144-та (Смоленськ) та 150-та (Новочеркаськ). Їх перебування там дуже символічно з огляду на історію, адже 3-я та 
144-та мотострілецькі дивізії є «нащадками» 31-го танкового корпусу та однойменної дивізії відповідно, які брали участь у визволенні України та Білорусі від німецько-фашистських загарбників. А військовослужбовці колишньої 150-ї стрілецької дивізії у травні 1945 року встановлювали прапор над Рейхстагом. Такий символізм та обрана дата проведення стратегічних навчань (17 вересня 1939 року війська Червоної Армії увійшли на територію Польщі з подальшим її розділом між СРСР та Німеччиною) теж є зброєю противника для морально-психологічного тиску на Україну та Європу, зазначив Головнокомандувач ЗСУ. Проте, крім гучних назв,  російські дивізії, розташовані на кордоні, є ударними військовими угрупуваннями, призначеними для ведення швидких наступальних дій.
З виступу НГШ зрозуміло, що військове керівництво держави детально аналізує військовий потенціал реального агресора, прогнозує різні сценарії розвитку подій і намагається віднайти адекватні асиметричні засоби протидії.
«Збройні Сили України повинні бути готові захистити інтереси держави у воєнному конфлікті будь-якого масштабу із широким застосуванням противником як традиційних, так і гібридних методів протиборства. Це вимагає від нас знайти такі способи і засоби, які дозволяють ефективно протистояти противнику та нівелювати його сильні сторони», — рапортував начальник Генштабу генерал армії Віктор Муженко.

Ольга ВІТЕР.