У Тернопільському історико-меморіальному музеї політичних в’язнів відбулося відкриття та освячення експозиції «Бог, Церква, Україна». Виставку присвячено двом великим особистостям, які творили історію української держави та греко-католицької церкви, — патріарху, верховному архієпископу Йосипу Сліпому та політичному діячеві, одному з провідників ОУН Ярославу Стецьку.

Про те, що Йосип Сліпий відвідував громади у різних країнах та об’єднував українців, розповів митрополит Тернопільсько-Зборівської УГКЦ Василій Семенюк. Він наголосив, що патріарх згуртовував український народ навколо церкви, щоб врятувати від асиміляції.
«Думаю, що ця експозиція буде наукою для нашої молоді і кожен з нас візьме щось для себе, а найбільше — сильну віру. Йосип Сліпий був незламним чоловіком, твердим у своїх переконаннях та вірі. Він не засумнівався ні на мить, його не зламали нічні катування кадебістів, його не зламали сибірські етапи протягом 18 років», — зазначив Василій Семенюк.
На великій ролі Ярослава Стецька в історії українського народу наголосив колишній політв’язень, громадський діяч Ігор Олещук. «Ярослав Стецько — політик, теоретик українського націоналізму, цінний діяч українського націоналістичного руху. З молодих літ він долучився до громадської роботи, активно працював у «Просвіті». Коли створилася Організація Українських Націоналістів, то був у її перших лавах, а в 1931 році очолював юнацьку ОУН. Був тричі арештований. Згодом став першим заступником голови ОУН. Він побував у багатьох країнах Західної Європи, Азії, Австралії, країнах Північної і Південної Америки, влаштовуючи антирадянські пікети», — зазначив Ігор Олещук.
У відкритті експозиції взяли участь керівники області. Голова обласної ради Віктор Овчарук, зокрема, сказав: «Ці визначні особистості присвятили своє життя боротьбі за незалежність держави, незалежність церкви. Історія нашої держави, власне, побудована на боротьбі за волю та бажанні бути господарями на своїй землі. Стіни цих казематів пам’ятають нескорених духом воїнів УПА, зв’язкових, усіх тих, хто повстав проти системи. ХХІ століття показало, що дух волі, дух свободи зберігся у душах нового покоління, у душах тих, хто нині віддає своє життя Україні».
До слова, Верховна Рада ухвалила проект закону, що передбачає відновлення прав жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років, які були засуджені у позасудовому порядку, а також засуджені за діяння, які не вважаються злочинами у цивілізованому суспільстві. Його підтримали 245 депутатів.

Михайло ЛИСЕВИЧ.
Фото надано автором.