ЛУГАНСЬК:

Майже 70 працівників шахти ім. Капустіна ДП «Лисичанськвугілля» уже дві доби не піднімаються на поверхню. За словами голови Федерації вільних профспілок України Михайла Волинця, причиною страйку стала заборгованість у зарплаті, починаючи з 2015 року. «Вони налаштовані дуже рішуче, — пише Волинець у Фейсбуці.


— Вимагають, серед іншого, доступу до телеканалів (називають телеканал 1+1). Заборгованість у зарплаті на цій шахті становить майже тримісячний фонд (місячний фонд — 32 млн. грн). Адміністрація шахти пропонує на час страйку виплачувати 2/3 ставки, а прохідникам взагалі не платити. Незалежна профспілка гірників України закликає не погоджуватися з такими умовами, а вимагати оплату в розмірі середньої заробітної плати на час протесту. А також — укладання угоди про те, що адміністрація зобов’язується не переслідувати гірників після акції». На шахті сьогодні працюють тільки водовідлив і вентиляція.


Коментуючи ситуацію, директор підприємства Юрій Ласіков звертає увагу на те, що


обсяги реалізації видобутого вугілля на «Лисичанськвугіллі» не дають змоги виплачувати зарплату в повному обсязі.


 «У нас катастрофічно не вистачає грошей, щоб оплачувати працю гірників на всі 100%». Не виправить ситуації й запуск нової лави, оскільки вона не зможе забезпечити виплату боргів. Вихід керівник підприємства бачить в одному — у реальній підтримці держави.