У Полтавській ОДА відбулося перше засідання обласної комісії з визначення та встановлення статусу добровольця — учасника антитерористичної операції. При цьому йшлося про тих бійців, які захищали Україну в складі добровольчих формувань, не «приписаних» до військових частин, і не мають посвідчень учасника бойових дій. Оскільки їхній статус у багатьох випадках досі законодавчо не визначено, на Полтавщині вирішили подбати про відповідні пільги для таких земляків на регіональному рівні.

Тож спочатку положення про згадану комісію затвердили на сесії обласної ради. Потім своє розпорядження з цього приводу видав голова ОДА. Зрештою, першими комісійно розглянули кандидатури Володимира Жмуренка та Віктора Плескача. Володимир став бійцем-добровольцем «Правого сектору» ще у 2014 році, як розвідник пройшов Піски, Водяне, Опитне та інші гарячі точки, був нагороджений медаллю. Віктор воював у складі батальйону «Аратта» Української добровольчої армії під Авдіївкою та Широкиним, мав дві контузії. Тож члени комісії одностайно проголосували за надання їм статусу учасників АТО із врученням відповідного посвідчення.


Останнє гарантує пільги, що діють на регіональному рівні й фінансуються з обласного бюджету. Зокрема, йдеться про одноразову грошову допомогу в розмірі 5 тисяч гривень, безплатний проїзд міжміським і міжобласним транспортом, безплатне санаторно-курортне лікування раз на два роки, стипендії дітям під час їхнього навчання у вишах і коледжах тощо. Водночас добровольці сподіваються на те, що таке «регіональне» посвідчення допоможе їм отримати статус учасника бойових дій від держави, яку вони захищали від терористів і загарбників так само, як і фронтовики-військовослужбовці.

Полтавська область.