Понад трьохсот членів сімей страйкуючих шахтарів ПАТ «Лисичанськвугілля» зібралися в понеділок біля шахти ім. Капустіна і приєдналися до вимог гірників виплатити заборгованість у зарплаті. За інформацією голови Федерації вільних профспілок України Михайла Волинця, третю добу під землею на шахті ім. Капустіна залишається 31 гірник, а на шахті «Новодружеська» свій протест висловлює 21 шахтар. На підприємствах працюють лише водовідлив та вентиляція, видобувні роботи не проводяться. Адміністрація «Лисичанськвугілля» заборонила гірникам інших змін спускатись у забої. Профспілка забезпечує страйкуючих харчами, на території шахти цілодобово чергують медики. Станом на сьогодні заборгованість по фонду заробітної плати становить 135,4 млн. грн.
Минулого року така ситуація уже виникала. Завдяки втручанню голови Луганської ОДА — керівника облВЦА Юрія Гарбуза заборгованість вдавалося поступово гасити. Однак це було ручне врегулювання конфлікту, а не системна робота з боку профільного міністерства та керівництва підприємства. На цьому акцентував увагу очільник області під час телефонної розмови з міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом і на робочій нараді з керівництвом ПАТ «Лисичанськвугілля» та головами профспілкових організацій. Було обговорено шляхи реалізації плану збільшення видобутку вугілля та можливості оптимізації робочого ресурсу. Керівництво шахт імені Мельникова та Капустіна гарантує, що за умови оперативного виділення державних коштів на технічне оснащення їхні виробництва вже з вересня поточного року збільшать видобуток вугілля у 1,5 разу.
Збитковість шахт та накопичення боргів по фонду заробітної плати ПАТ «Лисичанськвугілля» стали наслідком відсутності державної підтримки на покриття витрат із собівартості вугільної продукції. Кошти на модернізацію підприємства також не виділяються. Як наслідок, нові гірничі виробки не готуються, старі вичерпують технічний ресурс. Відсутні також оборотні кошти на розвиток підприємства. Якщо не вжити невідкладних заходів на державному рівні, існує загроза закриття підприємства. Обласна влада готова зробити все від неї залежне, аби не допустити цього. Ігор Насалик запевнив, що кошти «Лисичанськвугіллю» надійдуть у першій декаді серпня.

Вл. інф.

 

ТИМ ЧАСОМ

Лисичанською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом безпідставної невиплати заробітної плати гірникам шахти ім. Капустіна.