Апеляційний суд Полтавської області відміряв мешканцеві Миргорода Юрію Марьяну чотири роки позбавлення волі без конфіскації майна. При цьому йшлося про фактичну участь скромного бібліотекаря у діяльності терористичної організації «ДНР»...
Раніше він служив у частині, яка обслуговує військовий аеродром, розташований на території курортного міста. Тож після вторгнення в Україну російських окупаційних військ і початку антитерористичної операції вирішив (за визначенням державного обвинувачення — з власних переконань) скористатися своїми спеціальними знаннями на користь ворога. Зв’язавшись телефоном зі знайомим з навчання в Полтавському військовому училищі зв’язку, котрий воював у складі терористичних бандформувань, Марьян став передавати йому інформацію про час вильоту бойових літаків із Миргородського аеродрому, напрямок їхнього руху та спорядження тощо. Не оминав увагою і відомостей про військових авіаторів на території Полтавщини.
Це вельми специфічне спілкування телефоном з грудня 2014-го по лютий 2015 року фіксували співробітники СБУ, тож заперечувати його не було сенсу. Однак підсудний говорив, нібито в такий спосіб він через колишнього товариша по службі лише хотів... визволити з полону «денеерівців» іще одного знайомого, і своєї вини не визнавав. А суд першої інстанції у Миргороді виявив до нього дивовижну поблажливість, призначивши таке покарання (два з половиною року позбавлення волі), яке, згідно із «законом Савченко», дозволяло відразу вийти на волю. Адже на той час Марьян уже відбув 1 рік і 3 місяці попереднього ув’язнення у слідчому ізоляторі...
Це привернуло увагу патріотично налаштованих активістів. Тож вони приходили на засідання Апеляційного суду Полтавської області, де розглядали скарги прокуратури та засудженого, котрий просив виправдати його як афганця й сина, обтяженого хворобами старенької матері. Цього разу служителі Феміди також урахували пом’якшувальні обставини, та з надто пришвидшеною «перепусткою» на волю не погодилися. Марьяна знову взяли під варту тепер уже просто в залі суду, відразу після оголошення рішення.
Згідно з ним, реально він відбуватиме у виправній колонії менш як два роки (якщо, звісно, цей вердикт не змінить суд касаційної інстанції), оскільки попередня «відсидка» в СІЗО зараховуватиметься за чинним на той час «законом Савченко». Хоча найвагоміша з двох інкримінованих інформатору терористів стаття Кримінального кодексу передбачає покарання за участь у діяльності незаконних збройних формувань і світить кожному, хто наважиться на такі «витівки», позбавленням волі на строк від 3 до 8 років. Майно засудженого суд вирішив не конфісковувати тільки тому, що не було доведено корисливих мотивів його злочинних дій.

Полтавська область.