На в’їзді у місто-райцентр Лохвиця, що на Полтавщині, встановили систему сповільнення руху транспортних засобів у вигляді так званого комплексного острівця.
Оскільки вона стала першою в Україні, керівник Укравтодору Славомір Новак інспектував її особисто. Він наголосив, що такі системи вже досить тривалий час діють у країнах Євросоюзу, де вони довели свою ефективність. Тож сьогодні настав час впроваджувати їх і в Україні.
Йдеться про справжній земляний острівець серед проїжджої частини дороги, відгороджений від неї бордюрами і відповідно облаштований. На ньому, крім яскравої розмітки й дорожніх знаків зі світловідбивними елементами, встановлена металева опора з сонячними батареями. Останні забезпечуватимуть яскраве й недороге освітлення тієї місцини у темну пору доби, щоб ця «оаза безпеки» не стала неприємною несподіванкою для водіїв. Фахівці стверджують, що її неможливо не помітити з відстані принаймні в кількасот метрів. Навпроти острівця дорога робить зигзаг убік. Тож проїхати цю ділянку можна зі швидкістю, що не перевищуватиме 60 кілометрів за годину.
Власне, заради такого гальмування руху транспортних засобів на умовних «воротах» у місто систему й установлювали. Адже саме перевищення водіями швидкості, особливо поблизу населених пунктів і безпосередньо у містах чи селах, спричиняє величезну кількість аварій, зокрема й із трагічними наслідками. При цьому встановлювані там раніше «лежачі поліцейські» пошкоджують автомобілі й створюють незручності для водіїв і пасажирів. Уникнути матеріальних втрат і дискомфорту допоможуть комплексні острівці.
Хоча вони й недешеві (перший обійшовся у понад півмільйона гривень). Однак спеціалісти вважають, що все те окупиться насамперед врятованими людськими життями... Тож уже до кінця нинішнього року на Полтавщині планують установити вісім таких острівців.