Хоча «бурштинова» проблема вже й набила оскомину в засобах масової інформації, вона не розв’язується роками. Стосується вона і Рівненщини, у поліських районах якої виявлені поклади «сонячного каміння» і куди за ним потягнулися нелегальні копачі, перетворюючи колись мальовничі ліси на місячні пейзажі. І це вже нині обраховується тисячами гектарів.

 

Голова РОДА Олексій Муляренко (в центрі) на одному з об’єктів ТзОВ «Центр «Сонячне ремесло».

Фото Тетяни ПАНАСЮК.

Так, нелегальних старателів ловлять правоохоронці, у них вилучають обладнання, намитий бурштин. Останніми роками у поліських районах Рівненщини створений і діє оперативний штаб з протидії незаконному видобутку бурштину, поліцейські зведення рясніють повідомленнями про затримання копачів, скупників каміння, але нічого не змінюється: бурштин як копали, так і копають, бо проконтролювати величезні площі оперштабу повністю не вдається. І що хвилює: за бурштин вже вбивають (були такі випадки в області), до його видобутку залучають підлітків, що дуже небезпечно.


Та й самим копачам уже надокучило бути у ролі зайців, за якими полює оперштаб, платити данину кришувальникам. Тож, пригадую, на хвилі емоцій Революції Гідності вони блокували сесію Рівненської обласної ради, вимагаючи від обласних депутатів, аби ті донесли до парламенту їх бажання працювати в країні легально, сплачувати податки, дбати про відновлення площ після видобутку. Натиск мітингувальників був настільки сильним, що в парламенті прийняли у першому читанні законопроект, який би дав можливість легально видобувати бурштин в Україні. Це трохи вгамувало пристрасті мітингувальників. Але далі справа не пішла: закон лежить під сукном, а надра тим часом безсоромно і далі розграбовуються.


Тим часом на Рівненщині є і позитивні приклади легального видобутку бурштину, і їх могло б бути набагато більше, якби нарешті був ухвалений закон про легалізацію видобутку бурштину.


Не буду переповідати, скільки бюрократичних перепон довелося подолати ТзОВ «Центр «Сонячне ремесло», щоб налагодити легальний видобуток бурштину на родовищі «Володимирець-Східний» у Володимирецькому районі Рівненщини. Але підприємство діє ось уже десять років, дає роботу місцевому люду, сплачує податки. А головне — дбає про відновлення площ, на яких вже закінчили видобуток.


Ось що сказав, побувавши на ньому, голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко:


— Центр «Сонячне ремесло» одним із перших розпочав проект із рекультивації земель. Нині компанією вже висаджено більше 10 тисяч саджанців сосни і берези.


Нагадаю, кілька місяців тому в Україні стартував проект із рекультивації земель, пошкоджених незаконним видобутком бурштину. Уряд ухвалив рішення, яке дасть змогу протягом декількох років відновити ліси. Розробником проекту постанови Кабміну, що покликана зменшити темпи екологічної катастрофи на Поліссі, фактично стала Рівненська ОДА.


— З початком рекультивації земель ми хочемо започаткувати правильне ставлення до надр. Ми маємо довести, що вміємо цивілізовано ставитися до природи. Саме такий підхід демонструє нам компанія «Сонячне ремесло».

Це приклад бережливого господарювання, на відміну від нелегальних старателів, — каже керівник області.


— Але, на жаль, прийняття урядом постанови не розв’язує в цілому проблеми нелегального видобутку бурштину. Важливо все-таки ухвалити закон, який окреслює чіткі та законні правила гри. І саме таких правил ми очікуємо від парламенту, — резюмував голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко.

Рівне.