Херсон незабаром може розділити долю Львова — тут уже восени також не буде куди вивозити сміття. Нині місто користується власним полігоном для утилізації твердих побутових відходів, але термін його експлуатації завершується у вересні 2017-го.
— Лише сім років тому на полігон вивозили 130—140 тисяч тонн сміття щороку. Але протягом останніх років цей показник чомусь знизився удвічі. Ми почали ґрунтовно вивчати питання і з’ясували, що сміття перед утилізацією ніхто не зважує, а вагу визначають просто на око, — розповів «Голосу України» директор департаменту екології та природних ресурсів Херсонської ОДА Юрій Попутько. — До того ж для продовження терміну експлуатації полігона муніципальна влада досі не організувала проведення екологічної експертизи полігона для утилізації ТПВ і не відзвітувала про технічний стан тамтешніх свердловин для видобування біогазу.
Звісно, «життя» полігона можна продовжити, якщо облаштувати там лінії для сортування та часткової переробки накопиченого за десятиліття сміття. Такі плани у муніципальної влади були: вона навіть встигла провести конкурс з-поміж фірм, які готові були цим зайнятися. Але депутати Херсонської міськради за два роки «втопили» питання у безплідній балаканині, і нічого на полігоні так і не збудували.
Тепер за справу взялася облдержадміністрація. Там звітують, що на розгляді є аж три пропозиції від приватних українських підприємств, які готові розгорнути на полігоні найсучасніші сортувально-переробні комплекси виробництва США, Китаю та Німеччини. Причому платити за це з бюджету нічого не треба — партнери настільки впевнені у гарних перспективах «сміттєвого» бізнесу, що готові усі попередні витрати взяти на себе. Тільки невідомо, коли від перемовин вони перейдуть до конкретних справ. Зрештою, у них часу досить, а от у полігона він уже вичерпується.

Херсонська область.