За добу (дані на 27.07) активність російсько-терористичних угруповань у зоні бойових дій на сході нашої країни була незначною. «Гібриди» 17 разів відкривали вогонь по українських позиціях, повідомляє прес-центр АТО.
На донецькому напрямку супротивник із гранатометів і стрілецької зброї обстрілював район Авдіївки, на маріупольському великокаліберні кулемети ворога працювали неподалік Водяного і Мар’їнки. Зі стрілецької зброї бойовики стріляли по укріпленнях наших сил у Золотому і Станиці Луганській, розташованих на луганському напрямку. А з озброєння БМП — по Новозванівці. «Сили АТО 11 разів відкривали вогонь», — йдеться у повідомленні.
Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі (СММ ОБСЄ) заявляє про порушення Мінських угод контрольованими Росією бойовиками через розміщення реактивних систем залпового вогню «Град» у заборонених місцях на Донбасі. Про це сказано у звіті СММ ОБСЄ за період 24—25 липня.
«З порушенням певних координат відведення у непідконтрольних уряду України районах 23 липня на основі даних повітряного спостереження виявлено розміщення двох реактивних систем залпового вогню (122 мм БМ-21 «Град») у Кальміуському (колишня назва — Комсомольське, за 42 км на південний схід від Донецька)», — йдеться у звіті. РСЗВ було виявлено в районі, де розміщення важкого озброєння й військової техніки заборонено відповідно до пункту 5 Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року.
Крім того, напередодні безпілотний літальний апарат СММ помітив бойову машину піхоти неподалік Петровського. Також повітряна розвідка місії виявила 12 бойових броньованих машин і понад 50 військових вантажівок біля Кальміуського і ще дві бойові броньовані машини біля Бойківського (колишня назва — Тельманове, за 67 км на південний схід від Донецька). А 20 липня безпілотник міжнародних верифікаторів зафіксував 19 протитанкових мін (класу ТМ-62) уздовж дороги M-14/E-58 на схід від Широкиного у тому самому місці, де раніше СММ бачила 21 протитанкову міну ТМ-62.
Схоже, відносне затишшя на Донбасі пов’язане з рокіровкою техніки й поповненням арсеналів супротивника. Вчора на територію України вдерся черговий, 67-й, путінський «гумконвой». Після доправлення такої «гуманітарки» на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей зазвичай ситуація на фронті різко загострюється.