2 серпня Україна 25-й раз відзначить День ВДВ. Спочатку ці елітні частини мали назву аеромобільних. 27 липня 2012 року було підписано розпорядження про присвоєння їм назви високомобільні десантні війська. У 2015-му аеромобільні бригади високомобільних десантних військ були підсилені танковими підрозділами, у такий спосіб їх перетворено на десантно-штурмові.

У тому, що Росії так і не вдалося створити «Новоросії», велика заслуга десантників.
— Ми підходимо до 25-річного рубежу з певними досягненнями, з певними проблемами, з певними недоліками. Нам одночасно є чим пишатися, і є проблеми, які підлягають обговоренню і подальшому розв’язанню, — так оцінив пройдений за чверть століття шлях командувач Високомобільних десантних військ Збройних Сил України, Герой України, генерал-лейтенант Михайло Забродський під час прес-конференції в Житомирі. Він наголосив: — Високомобільні десантні війська — це здоровий, могутній, міцний організм, перевірений військовим конфліктом на сході нашої держави, який успішно виконує бойове завдання, який використовує будь-яку перерву у виконанні цих завдань для вдосконалення власної підготовки. Саме тому таке велике навантаження на військовослужбовців і на всі наші військові частини. Зрозуміло, що всі ми — живі люди, за нами теж стоять живі люди зі своїми проблемами, зі своїми огріхами, зі своїми власними переконаннями, але так чи інакше ВДВ залишаються бойовим компонентом, бойовим ешелоном ЗСУ і готові виконати будь-які завдання, які поставить перед ними Батьківщина.
Якщо порівнювати українських військових з військовими НАТО, то ми їм поступаємося лише рівнем оснащення. За рештою показників ми навіть кращі за них, — переконує командувач.
Характеризуючи стан справ із матеріально-технічним забезпеченням цього роду військ, заступник командувача ВДВ ЗСУ полковник Павло Щербань відзначив значні зміни за останні роки. А Михайло Забродський переконаний, що проблеми є не стільки у забезпеченні, скільки у зміні системи постачання озброєння, техніки та матеріально-технічних засобів: — Тепер проблеми стосуються, мабуть, більше не наявності чи відсутності певних найменувань або певної кількості найменувань у військах і підрозділах, більшість проблем полягає в площині зміни системи постачання озброєння, техніки та матеріально-технічних засобів, норм забезпечення. Тому що вони багато в чому ще несуть на собі наслідки тієї старої довоєнної системи. На жаль, на той час панували трохи інші погляди на те, що потрібно, і на те, що є предметом першої потреби, і для виконання завдань у тому числі.
Йшлося і про те, як відзначатимуть День ВДВ.
— Якщо говорити про попередні роки, то у фонтанах уже ніхто не купається років зо три, — сказав Михайло Забродський. — Ще у довоєнні часи у ВДВ була поширена точка зору, що у фонтанах купаються або хліборізи, або начальники складів. За традицією делегації від усіх військових частин будуть зібрані разом, цього року це буде 25-та окрема повітряно-десантна бригада, що дислокується в селищі Гвардійське Дніпропетровської області. На передовій 2017-го це свято зустрічатимуть бійці 81-ї окремої аеромобільної бригади ВДВ.
Як повідомили у прес-службі командування ВДВ, у Житомирі 2 серпня відбудеться вшанування загиблих десантників, а також виставка техніки.

Житомир.