Народила у 14 і не мала куди подітися з дитиною... Саме така доля спіткала Вікторію. У рідному селі Понятівка на Херсонщині вона познайомилася зі старшим від себе хлопцем, їхні стосунки швидко стали дуже тісними, і школярка незчулася, як завагітніла. 
Та її коханець тоді не був готовий узяти на себе відповідальність за дитину, а родині Вікторії до проблем доньки не було жодного діла: батько пиячив, мати сварилася і готувала документи на розлучення. А в хаті панував вічний розгардіяш, і перебувати в ній малечі було б просто шкідливо для здоров’я. Тож коли на світ з’явилася донечка Кіра, виписуватися з пологового будинку Вікторії було нікуди. Тут на допомогу і прийшли у Центрі матері і дитини Херсона, надавши молодій матусі з крихіткою житло і можливість отримати перепочинок від побутової скрути на майбутні півтора року.
Вікторія прийшла сюди розгубленим та скривдженим дитям із немовлям на руках. Через вічне «бойовище» в хаті батьки не дали їй елементарних побутових навичок: школярка навіть їжу собі приготувати була неспроможна. Але вона щиро бажала вчитися і будувати своє життя заради доньки.
Віку влаштували вчитися до Центру освіти молоді, і вона вже отримала свідоцтво про дев’ятикласну освіту. Причому донечка теж старалася, щоб її мами вистачало і на неї, і на навчання.
«Кіра народилася здоровою і дуже спокійною. Якихось особливих клопотів навіть у цьому ніжному віці через неї ні в матері, ні в нас не було. Ми навіть пишаємося, що мала зробила свої перші кроки саме в нашому центрі», — каже директор Центру матері і дитини Херсона Наталія Наделіна.
А тим часом схаменувся і батько Кіри. Юнак почав навідувати Вікторію з донечкою. Їхні почуття, хоч і з труднощами, але пройшли випробування негараздами. І тепер пара будує плани на спільне життя. Віка хоче повернутися з дівчинкою до своєї Понятівки, і після того, як її крихітка бодай трохи підросте, підшукати там роботу. Життєві незгоди не зламали Віку, а лише загартували. Тож вона впевнена: далі у неї з Кірою все буде добре.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.